Samoa

Samoa, cunoscuta in trecut drept Samoa de Vest , este un stat independent ce cuprinde insulele de vest ale arhipelagului samoan (Partea estica este cunoscuta drept American Samoa). Prima data europenii au ajuns in Samoa in 1722 , prin olandezul Jacon Roggeveen. Patru decenii mai tarziu, exploratorul francez Louis de Bougainville, impresionat de numarul mare de ambarcatiuni ale localnicilor , si de indemanarea lor, a denumit arhipelagul , „Insulele Navigatorilor”. Aceasta denumire a fost pastrata pana in secolul XX.

samoa_map

Localizata in Pacificul de Sud, Samoa se gaseste aproximativ la jumatatea distantei intre Hawaii si Noua Zeelanda, in regiunea polineziana. 99% din suprafata de 2,860 km² a tarii este reprezentata de cele doua insule principale , Upolu in sud si Savai’i in Nord. Arhipelagul mai cuprinde trei insulite in Stramtoarea Apolima ( Manono, Apolima si Nu’ulopa) , cele patru insule Aleipata ( Nu’utele, Nu’ulua, Namua si Fanuatapu) , precum si minuscula Nu’usafe’e.

lalomanubeach

Capitala , Apia , se afla pe insula principala Upolu , care concntreaza aproape 75% din populatia de 188,540 locuitori ai insulelor (estimare 2008). Apia este un oras port de aproximativ 40-50 de mii de locuitori, caracterizat printr-o agresiva dezvoltare economica . Numeroase companii americane si japoneze au filiale aici. In apropierea orasului se afla mormantul scriitorului Robert Louis Stevenson ( Treasure Island).

sdsd (3)

Climatul este tropical, cu un sezon ploios intre Noiembrie si Aprilie. Temperatura medie anuala este de 26,5 grade Celsius, iar a apei oceanului de 25 grade Celsius. Insulele sunt de origine vulcanica , insa doar Savai’i este activa din acest punct de vedere.  Cel mai inalt punct din arhipelag este varful Mauga Silisili, care se ridica la 1,858 m deasupra nivelului marii.

sdsd (8)

92% din populatia Samoa este reprezentata de samoani , un grup etnic polinezian. 98 % dintre samoani sunt crestini. In Samoa isi are un centru de rugaciune secta Baha’i. Samoanii sunt cunoscuti in Polinezia , ca „poporul fericit” , datorita spiritului lor optimist si a placerii lor de a trai viata. Limbile vorbite sunt engleza si samoana (o limba polineziana similara hawaiianei, tonganei, sau maori ; desi nu sunt identice , impartasesc un numar larg de termeni).

sdsd (4)

Produsele de export al Samoa sunt in principiu copra ( cocos uscat) , cacao (de o calitate exceptionala; cicolata neo zeelandeza este facuta in mare parte din cacao produsa in Samoa) si bananele. Deasemenea, cafeaua, ananasul  si arborele de cauciuc, sunt prezente in Samoa, dar impactul lor asupra economiei nu este semnificativ.

sdsd (5)

Pe’a , sau tatuajul samoan , semnifica legatura puternica pe care samoanii o au cu cultura lor. Termenul de tatoo se pare ca provine din aceasta zona(tatau). tatuajul este practicat in Samoa pe scara larga , atat la barbati cat si la femei, fiind o traditie de peste 2,000 de ani. Tiparele geometrice specifice sunt bazate pe modele stravechi, si deseori indica un status sau un rang. Procesul de tatuare in stil samoan este foarte dureros. Exista un film neo-zeelandez ,”The Tatooist” , al carui subiect se invarte in jurul simbolisticii tatuajului samoan.

tatoo

In ultimul timp, turismul a devenit cea mai importanta industrie in cadrul economiei samoane, contribuind cu peste 25% din PIB al tarii. Asta , desi a fost un moment in care a aparut un conflict generat de taxele mari impuse de proprietarii de terenuri, ceea ce a facut ca lanturi hoteliere importante precum Marirott,sa se retraga din zona. In prezent peste 100,000 de turisti viziteaza anual arhipelagul.

sdsd

sdsd (1)

sdsd (2)

sdsd (11)

sdsd (10)

Arta culinara samoana este bazata,logic, pe produsele marii (fructe de mare, diferite specii de pesti) si pe agricultura locala(banane, fructe tropicale, papaya, legume).  Nu lipseste carnea de pui si cea de porc. Bucataria traditionala samoana este organizata in jurul unui „umu”, un cuptor din pamant cu pietre incinse. Nu se foloseste uleiul, ci frunzele de banane si laptele de cocos. Printre felurile traditionale samoane se gasesc „palusami”(frunze de taro gatite in lapte de cocos) si „oka” ( peste crud gatit in acelasi lapte de cocos).

dfsgs

Samoa are o redutabila echipa de rugby , care a participat la toata Campionatele Mondiale cu exceptia primei editii in 1987. Denumita Manu Samoa, echipa este cunoscuta si datorita ritualului Haka, asemanator cu cel al All Blacks.

… no more comments … just, visit Samoa …

sdsd (7)

sdsd (12)

sdsd (13)

location

surse imagini si informatii : wikipedia , aici , aici si ceea ce am citit , in timp.

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: