Tropical delights … part one

De foarte multe ori am mers in supermarket . in special Carrefour si m-am zgait la fructele tropicale … De multe ori , habar nu aveam ce sunt … Tin minte ca am facut odata o salata de fructe la care am folosit tot felul de ingrediente despre care nu stiam nimic … Inca nu stiu daca nu am pus si legume …

1. Rambutan 

rambutan.jpg sursa imagine : aici

Originar din Asia de Sud Est, mai exact din Malaysia. rambutanul este acoperit cu spini moi iar interiorul este alb si translucid, fiind dulce sau dulce acrisor. Foarte bogat in vitamina C . Fructele cele mai bune sunt cele de culoare rosiatica si cu spinii verzi. Are un sambure care este usor toxic in stare cruda,dar  poate fi folosit in bucatarie in cadrul diferitelor feluri de mancare. Cel mai mare producator de rambutan este Thailanda , insa este prezent in zonele tropicale din Africa , Asia de Sud Est,  Caraibe si America Centrala, Australia , Hawaii … Este considerat arbore de gradina. In Ecuador este denumit „achotillo” . Fructele sunt vandute proaspete si folosite pentru dulceturi si gemuri sau compoturi. Arborele, vesnic verde, nu rezista la temperaturi sub 10 grade Celsius.

rambutan2

2. Pitaya sau Dragon Fruit

Originar din Mexis si America Centrala si de Sud , Pitaya este fructul unei specii de cactus care este cultivat deasemenea si in China si Asia de Sud Est , precum si in Israel, Hawaii , Australia sau Japonia. Slab in calorii , fructul este bogat in nutrienti precum vitamina C, fosfor, calciu, antioxidanti. Sunt trei feluri de pitaya ( rosu, galbe si pitaya de Costa Rica, a carui pulpa este rosie). Este recomandat sa fie consumat rece. Este folosit pentru producerea de sucuri, vinuri precum si pentru aromarea altor bauturi. Din frunze se poate face ceai. Are un gust descris ca o combinatie de kiwi si pere.

dragon fruit2sursa imagine : aici

3. Feijoa sau Guavasteen sau Pinneaple guava.

feijoa1sursa imagine : aici

Originar din Sudul Braziliei, Uruguay si nordul Argentinei , este cultivat si in sudul US si California, precum si in Australia si Noua Zeelanda. Este un fruct dulce si aromat care este consumat curatat de coaja, proaspat sau preparat. Perfect pentru diferite salate este foarte bun in combinatie cu merele sau bananele. Este folosit pentru productia de bauturi (vin si cidru) precum si pentru aromarea altor produse (vodka). deasemenea se fac iaurturi, siropuri, gemuri sau inghetata cu feijoa. Este un ingredient popular pentru sosul chutney. 

feijoa2sursa imagine : aici

4. Sapodilla 

sapodillasursa imagine : aici

Originar din Mexic si America Centrala , este cultivat si in Asia de Sud si SE , America Centrala de Sud si Caraibe., fiind cunoscut sub nenumarate denumiri(chikoo, sapota, sapathilla, naseberry etc).Are o coaja gri-maronie care se indeparteaza usor.Miezul ar o consistenta asemanatoare cu a perelor iar gustul este un amestec de miere si caise. Folosit pentru gemuri si pentru salatele de fructe. Nu rezista decat in conditii climatice tropicale. semintele sunt negre si seamana cu boabele de fasiole. Se recomanda a nu fi consumate datorita riscului de asfixiere.

Sapodilla2sursa imagine : aici

5. Tamarillo sau Tree Tomato

tamarillo sursa imagine : aici

Originar din regiunea Anzilor , este cultivat in intreaga America de Sud, in Asia, Africa, USA, Australia , Noua Zeelanda, iar in Europa gaseste conditii propice in Portugalia, Spania. Folosit pentru compoturi si sucuri naturale, diferite sosuri (chutneys), sau pentru prajituri (in combinatie cu mere). Coaja nu este comestibila, iar miezul are un gust acrisor asemanator kiwi sau passion fruit. Are o mireasma de pepene,papaya si fructul pasiunii…

tamarillo1sursa imagine : aici

2 răspunsuri

  1. bahasa apa ya?

  2. tidak mengerti Bahasa Melayu
    Anda bercakap Bahasa Inggeris?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: