Mirny

mirny1sursa imagine : aici credits Jeremy Nicholl

mirny2

mirny3

mirny4

mirny5sursa imagini : fishki 

Mina „Mir” cunoscuta si sub numele de Mirny , este o fosta mina deschisa (open pit) de diamante, situata in Yakutia, Siberia de Est, langa Mirny. 

Orasul Mirny este aflat la 820 kilometri de Yakutsk, capitala statului federal Yakutia (Sakha in limba locala). Are o populatie de 39,000 de locuitori.

mirnymapsursa harta : aici

Este a doua mina de acest fel ca marime din lume dupa Bingham Canyon Mine din Utah, USA . Craterul minei are o adancime de 525 metri si un diametru maxim de 1,200 metri. Treptele care urca in spirala pe marginea craterului sunt drumuri pe care se strecoara camioane de 220 de tone … Craterul este atat de mare incat pe aeroportul din apropiera s-a interzis pilotarea elicopterelor, existand cazuri in care aparatele de zbor au fost aspirate de curentii de aer descendenti din interiorul craterului.

Exploatarea avea loc in conditii climatice extreme. Sapte luni pe an solul este inghetat, fiind dur ca o roca , in timp ce vara devine mlastinos. Cladirile sunt construite pe piloni pentru a evita afundarea lor in solul mlastinos, vara. Iarna temepraturile sunt atat de scazute incat gerul sfarama cauciucurile autocamioanelor si ingheata uleiul de motor. Yakutia este cunoscuta pentru vremea ingrozitoare. Orasul Verkhoyansk ( 1,500 de locuitori) este polul frigului din emisfera nordica. Aici s-a inregistrat in 1982 temperatura de −67.7 °C .  In Yakutsia temperatura medie iarna este de −28 °C in zona nordica de coasta de la Oceanul Arctic si −47 °C in interiorul continentului , la Verkhoyansk. Vara, temperatura urca la +2 °C pe malul marii si la +19 °C in zona centrala ( valabil pentru zona in care este situata mina). Yakutsia este o salbaticie imensa, la o suprafata de 3,100,000 km2 avand in jur de 1,000,000 de locuitori , din care 25% sunt rezidenti in orasul Yakutsk.

Deschisa in 1957 , mina a functionat in sistem deschis pana in 1999 cand a inceput exploatarea prin tunele underground , estimata a continua pana in 2026 cand zacamantul diamantifer va fi epuizat. Se preconizeaza o adancime de 1,220 metri a retelei de tunele pentru exploatare. In 2001 exploatarea de suprafata a fost oprita, iar pentru a asigura craterul abandonat , pe fundul acestuia a fost asezat un strat de 45 metri de moloz si resturi.

surse info : wikipedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: