Nukuoro

Ai dorit vreodata sa traiesti complet izolat ? Departe de tumultul vietii din marile orase , departe de media , departe de scandalurile cotidiene, departe de tot ceea ce iti formeaza viata cotidiana ? … Iar viata sa iti fie jalonata de ape albastre-verzi, nisip alb, cocotieri si pasari multicolore ? … Exista un astfel de loc … Se numeste Nukuoro …

nukuoro5

Este o diviziune a statului Pohnpei, unul dintre cele patru state care formeaza Statele Federate ale Microneziei, un stat insular, localizat in Pacific, la Nord de Papua Noua Guinee si Est de Filipine.  SFM sunt formate din 607 insule , cunoscute in general sub numele de Arhipelagul Caroline, care se intind pe o suprafata   2,900 kilometri. 

nukuoro1

Este a doua cea mai sudica insula a SFM, dupa atolul Kapingamarangi .  Este un atol nisipos pe suprafata caruia se afla o serie de insulite dintre care 42 sunt acoperite de vegetatie. Acestea se afla in zona de N, E si SE a atolului, unde vanturile estice, predominante, au facilitat creearea de dune, inaltand astfel relieful deasupra nivelului marii, indeajuns pentru a putea sustine o comunitate umana. Cea mai mare insulita (motu in limba locala) se numeste Nukuoro. Intregul atol are o suprafata de 40 kilometri patrati , din care 1,7 kilometri patrati reprezinta suprafata de pamant. Laguna are 6 kilometri in diametru. In imaginea de mai jos, intre cele doua insule se pot observa alte doua, mai mici, care sunt situate dincolo de laguna…

nukuoro7

 Cei 372 de locuitori ai atolului sunt descendenti ai unor Samoani care s-au stabilit aici in secolul XVIII. Acestia vorbesc o limba locala, inrudita cu samoana si limba vorbita in Tokelau. Acestea sunt dialecte polineziene.

fericirelocalnicibisericabiserica din Nukuorostrada principala nukuorostrada principala din Nukuoro

Marea din jurul atolului aduce pe plajele acestuia valuri impresionante insa apele lagunei sunt mult mai calme. Punctele albe sunt colonii de coral care strapung suprafata lagunei.

nukuoro9

nukuoro13

Vegetatia este reprezentata de petice de padure tropicala . Climatul tropical mentine temperaturi ridicate tot timpul anului , iar statul Pohnpei, implicit Nukuoro este cunoscut ca una dintre cele mai umede zone de pe planeta. Cu toate acestea , datorita fenomenului El Nino, atolul a cunoscut si perioade de seceta. Deasemenea , anual taifunurile tropicale ameninta insula.

nukuoro15

nukuoro16

Majoritatea populatiei este concentrata in satul Nukuoro. Insula nu are facilitati de turism, in ciuda peisajului mirific, singurii vizitatori fiind yacht-uri personale aflate in voiaj in Pacific. Exista o biserica si o scoala, insa copii care vor sa urmeze liceul trebuie sa se mute in Pohnpei, unde traiesc cateva sute de cetateni din Nukuoro.

nukuoro17

satul nukuoro2

Ocupatiile sunt pescuitul si agricultura. Limes, taro (o leguma) si copra (miez uscat de nuca de cocos) sunt resursele naturale ale recifului. Sunt , deasemenea, crescute animale domestice. recent s-a pus bazele unei ferme de stridii, in vederea recoltarii perlelor negre.

nukuoro10

Nukuoro este izolata. Nu exista aeroprot , nici port , iar legatura cu lumea eset reprezentata de un vas de pasageri care ajunge aici , rar, la cateva luni … Dar este un loc unde mi-as dori sa ajung …

nukuoro3surse imagini, informatii : wikipedia, aici (via nasa.gov), aici , aici. Excelent presentation here .

2 răspunsuri

  1. […] 2. Nukuoro […]

  2. Your mode of telling the whole thing in this paragraph is
    in fact good, every one be able to easily understand it, Thanks a lot.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: