Tropical Delights … part four

1. Jackfruit 

Jackfruit1

Originar din Asia de Sud-Sud Est, jackfruit este un arbore inrudit cu dudul.Numit in functie de regiune si limba panasa, katahal, pala, chakka (care a dus la denumirea jackfruit),jaca,  jackfruit este un arbore care creste in general in zonele joase de relief . Arborele este cunoscut datorita fructelor sale , care sunt cele mai mari fructe care cresc in arbori, din lume. Acestea pot atinge greutatea de 36 kilograme , si la o lungine de pana la 90 centimetri. Pulpa din jurul semintelor, avand o grosime de 5 mm este extrem de dulce si aromata. Corpul fructului este fibros, asemanator ananasului . Semintele sunt deasemenea comestibile. De altfel fructele de jackfruit este un ingredient extrem de folosit in bucataria asiatica. Frunzele sunt folosite pentru ceaiuri cu efect curativ in timp ce lemnul este folosit pentru confectionarea instrumentelor muzicale.  Fructul este cultivat in scop comercial in Sudul si Estul Asiei , in Nordul Australiei . Mai este cultivat si in Hawaii, Nord Estul Americii de Sud si Sud Estul Africii si Madagascar, Mexic si Caraibe. Este o cultura extrem de pretuita mai ales de catre paturile sarace ale societatii, pentru intrebuintarile variate. In India acest fruct este cultivat de peste 6,000 de ani . In Sri Lanka este un substitut pentru orez, in bucataria locala.

Jackfruit2surse imagini : aici si aici

2. Mangosteen 

mangosteen1

Mangosteen este un arbore permanent verde care este originar din Indonezia. Este cultivat in Sud Estul Asiei. Botanic inrudit cu mango, fructele au un miez alb descris ca avand arome de caramel, iarba si unt, si prezinta un gust dulce asemenea perelor, cu care seamana si la textura. Destul de greu de gasit ( importurile sunt limitate, banuidu-se ca transmite boli sau poarta  daunatori care ar putea afecta alte culturi). Este folosit pentru deserturi si pentru a aromatiza diferite bauturi.

mangosteen2surse imagini : aici si aici

3. Cherimoya 

cherimoya1

Cherimoya este un fruct originar din zonele inalte ale Anzilor peruvieni si ecuadorieni. Arborele de cherimoya atinge doar 7 metri inaltime . Fructele au o coaja neteda, de culoare verde, iar pulpa este alba cu numeroase seminte . Are un gust dulce si o textura asemanatoare serbetului, fiind asemanat ca gust cu bananele ori capsunile. Mark Twain a descris cherimoya ca ” fructul cel mai delicios al omenirii”. Arborele se simte cel mai bine la inaltimi intre 1,300 si 2,600 metri altitudine. Este cultivat in prezent si in Spania, Liban, Egipt, Israel, Italia.

cherimoya2surse imagini : aici si aici

4. PawPaw 

pawpaw1

Pawpaw este un arbore originar din America de Nord, care este inrudit cu cherimoya. Fructele cresc in arbori cu inaltimi intre 2 si 12 metri.Fructele sunt foarte populare local, acolo unde sunt cultivate, intrucat au o perioada de valabilitate extrem de redusa. extrem de bogate in proteine, acestea au un gust asemanator bananelor si mango. Este folosit pentru gemuri si dulceturi si diverse deserturi. Este cultivat in mod organizat in Sud Estul statului Ohio.

pawpaw2sursa imagine : aici 

5. Bilimbi 

bilimbi1

Bilimbi (Averrhoa bilimbi) este un fruct inrudit cu carambola. Originar din Indonezia, este un fruct comun in Asia de Sud Est, fiind cultivat in prezent si in Zanzibar, America Centrala si de Sud. Exista cateva soiuri de bilimbi, unele avand fructe acre iar altele fructe dulci. Fructele sunt folosite la multe feluri de mancare, la preparerea unor bauturi, sau sub forma de muraturi. In Malaysia este folosit pentru gemuri. Poate inlocui mango la preparerea sosurilor chutney.

bilimbi2surse imagini : aici si aici

Anunțuri

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: