Franz Joseph Land

111111111111111111111111111

Franz Joseph Land este un arhipelag in Oceanul Arctic, in Nordul indepartat al Rusiei. Localizat la Nord de Novaia Zemlia si Este de Svalbard este format din 191 de insule care aduna o suprafata totala de 16,134 km patrati. Aflandu-se intre latitudinile de 80,0 grade si 81,9 grade Nord, grupul de insule este cel mai nordic dintre insulele asociate cu Eurasia. Franz Josef se afla la o distanta de 900 kilometri de Polul Nord, care in cazul insulelor nordice este mai aproape de acestea decat orice pamant (cu exceptia Insulei canadiene Ellesmere si a Groenlandei).

6

7

8

Peisajul este dezolant si nu exista locuitori nativi. Format din roci bazaltice datand din tertiar si jurasic si acoperit in mare parte de ghetari, arhipelagul are zone unde solul este acoperit de muschi si licheni. In general, zona de Nord Est este prinsa intre gheturi tot timpul anului, insa zona sudica este libera in miezul verii.Cel mai nordic punct este Mys Fligely din Insula Rudolf, un punct care este in acelasi timp cel mai nordic punct al continentului asiatic.Cea mai mare insula este George Land , care are o lungime de 110 kilometri dintr-o extremitate in alta.Cel mai inalt punct este gasit in Insula Wiener Neustadt (620 metri altitudine).

9

333333333333333333333

2222222222222222222222 

Cele mai importante grupuri de insule sunt : Zichy Land, format din 10 insule , aflate in mijlocul arhipelagului, Hvitdenland, un grup de trei insule din Nord Est si Victoria Island, o insula care nu face parte din Arhipelagul Franz Joseph , dar care este legata administrativ de acesta.

 14

44444444444444444444

5555555555555555555555

Arhipelagul a fost probabil descoperit in 1865 de catre navigatori norvegieni care au navigar catre est pornind din Insulel Svalbard (Spitsbergen). De altfel numele initial al insulelor a fost Nord Spitsbergen. Nu se stie insa daca acesti navigatori au si pus piciorul pe uscat , si in timp insulele au fost date uitarii. Descoperirea oficiala si denumirea actuala , se datoreaza unei expeditii a unor exploratori austro-ungari , condusa de Julius von payer si Karl Weyprecht. Insulele nu au facut parte din Imperiul Austro-Ungar pentru ca expeditia a fost privata si nu una oficiala. In 1926 insulele au fost preluate de catre Uniunea Sovietica, fiind folosite pentru scopuri militare si stiintifice.

 rtewrewqrew

Se ajunge greu aici, accesul pe mare fiind posibil doar in cateva luni, in timpul verii, si doar cu aprobari speciale. Exista un aeroport din epoca Razboiului Rece, pe insula Graham Bell. Pe Insula Hooker, in trecut oimportanta baza de pornire a expeditiilor polare, exista o statie meteorologica, acum dezafectata. Insula Northbrook este cea mai accesibila. Aici s-a descoperit carbune de catre niste exploratori naufragiati aici.

 1

Clima arctica aduce temperaturi medii de -15 grade Celsius in Ianuarie (maxim -10 grade Celsius), in schimb ce in Iulie temperatura maxima din timpul zilei nu trece de 2,2 grade Celsius. In ultimii 30 de ani temperatura maxima a fost de 13 grade Celsius iar cea mai joasa de – 54 grade Celsius.

 5

Fauna este destul de variata intalnindu-se aici mamifere mari precum ursii polari. Deasemenea vulpi polare, morse si o mare varietate de pasari marine. Balene Beluga sunt vazute des in zona. S-au descoperit coarne de reni, ceea ce sugereaza faptul ca in urma cu mult timp , in perioade de timp mai calde, aici au trait asemenea animale …

10

Un loc inospitalier … imaginea in oglinda a unui alt loc , South Georgia … Dar parca as prefera rugina de acolo 🙂

surse imagini si informatii : wikipedia , aici , Pole to Pole  , aici .

Reclame

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: