Cocos Islands

Insulele Cocos, denumite si Keeling, sunt un teritoriu australian din Oceanul Indian. Este unul dintre locurile cele mai pitoresti ale Australiei, iar cand ma gandesc la peisaje tropicale, nu pot sa compar Keeling decat cu Whitsundays  Islands, situate in largul coastelor Queensland. Acelea sunt mult mai accesibile, in timp ce Cocos Islands sunt extrem de izolate …

cocos1

Situate la jumatatea distantei intre Australia si Sri Lanka, arhipelagul este format din 2 atoli si 27 de insule coraligene. Insulele au fost descoperite de catre englezul William Keeling in 1609, dar au ramas nelocuite pana in secolul XIX, cand aici au fost adusi sclavi care sa lucreze pe plantatiile de cocotieri. Insulele au fost vizitate de catre Charles Darwin , aflat la bordul navei Beagle in 1836. In acel moment in arhipelag locuia un  scotian si familia sa impreuna cu aproximativ 16-17 servitori mulatri. In 1857 insulele sunt anexate de catre Imperiul Britanic. In 1914 aici are loc una dintre primele batalii navale ala WWI , The Battle of Cocos. Atunci o statie de telegraf ce facea legatura intre Marea Britanie si Australia a fost distrusa de o nava germana (Emden), distrusa apoi la randul sau de o nava australiana (Sydney). Al doilea razboi mondial a adus din nou in atentie micul arhipelag, considerat strategic datorita pozitiei sale, dar cu exceptia unui atac al unui submarin japonez, nu prea au fost confruntari importante, ci mai mult miscari strategice de intarire a pazei armate. In 1955 insulele au trecut sub controlul Australiei. Abia in 1978 Australia a reusit sa convinga familia care detinea insulele sa le vanda pentru suma de 6,25 MIO AUD. De atunci au fost mai multe procese intre familia Clunies-Ross si statul australian…

cocos2

Insulele Cocos sunt formate din doi atoli coraligeni cu o suprafata de 14,2 kilometri patrati si o linie de costa de 26 kilometri si din 27 de insulite. Inaltimea maxima este de 5 metri. Insulele sunt acoperite cu vegetatie deasa formata din cocotieri si alte plante tropicale. Climatul tropical este moderat de vanturile dinspre Sud Est timp de noua luni pe an, iar precipitatiile sunt deasemenea moderate in aceasta perioada.  Intre Noiembrie si Aprilie insulele sunt afectate de cicloane tropicale.

cocos4

Atolul de Nord ( North Keeling Island) este format dintr-o insula in forma de C  si un inel de corali aproape inchis cu o deschidere de aproximativ 50 metri latime care face legatura intre laguna atolului si mare. Insula cu o suprafata de 1,1 kilometri patrati este nelocuita, fiind Parc National. Aici traiesc ultimile aproximativ 1,000 exemplare dintr-o specie endemica de pasare (Cocos Buff-banded Rail). South Keeling Islands sunt de fapt un atol mare constituit de 24 insule individuale care formeaza un inel de atol incomplet.Suprafata totala este de 13,1 kilometri patrati.  Doar doua insule sunt locuite, Home (0,95 km patrati) si West Island ( 6.23 km patrati). Nu exista rauri sau lacuri. Sursele de apa potabila sunt precipitatiile colectate in rezervoare subterane.

cocos5

In 2009 populatia era de 600 de persoane, impartite insa pe grupuri etnice ( 100 de europeni pe West Island si 500 de malaezieni pe Home Island, unde se afla si cea mai mare asezare, Bantam).80% din populatie sunt musulmani sunniti. capitala este pe West Island, insa. Politia are cinci membri.

cocos6

Prezenti pe majoritatea insulelor, cocotierii sunt principala sursa de venit, prin exporturile de copra si nuci de cocos. Gradinaritul si pescuitul asigura resursele de hrana insa majoritatea necesitatilor sunt importate din Australia. Astfel Cocos Islands sunt legate la sistemul postal si de telefonie al Australiei. In prezent industria turismului devine din ce in ce mai importanta. Exista un aeroport cu pista cimentata pe West Island, pe care sunt operate zboruri regulate dinspre Perth, iar anumite nave pot ancora in laguna din South Keeling.

cocos7

Exista cate o scoala pe fiecare din cele doua insule locuite. Aici se vorbeste engleza si un dialect local al limbei malaieziene, precum si chineza. Nu exista partide politice, guvernarea si securitatea fiind in sarcina Canberrei. Moneda oficiala este Dolarul Australian, iar Australia este singurul partener comercial.

cocos8

Reteaua de drumuri are undeva in jurul a 15 kilometri. Climatul tropical , plajele cu nisip alb  si apele de un albastru incredibil ofera conditii excelente pentru un turism de calitate. Tot mai multi amatori de sporturi nautice sunt atrasi aici , optiunile fiind variate : Scuba diving ,Snorkelling,Pescuit Sportiv,Sailing, Sailboarding si kite surfing. In perioada Iulie – Octombrie vremea este senzationala iar resort-urile si hotelurile au inceput sa apara. In perioada de varf laguna din South Keeling este brazdata de tot felul de ambarcatiuni. O destinatie importanta este Direction Island. Aflata la o distanta mica de insulele populate, aceasta este pustie si acoperita cu cocotieri. Aici se face plaja , scufundari si se organizeaza  petreceri pentru turisti.

map2

In micul arhipelag temperaturile trec rar de 32 grade Celsius si la fel de rar scad sub 20 grade Celsius. Printre facilitatile de cazare se pot aminti Cocos Castaway Villas ( vile pe plaja), Cocos Cottages ( cu constructii in stil Bali), The Cocos Village Bungalows (unul dintre cele mai luxoase asezaminte de acolo). In apele teritoriale pot fi zarite mamifere marine (Dugong, Cetacee, Delphini) iar pe insula exista cateva specii de soparle si unade sarpe, precum si numeroase specii de pasari. Fauna marina este mult mai diversa, aici inregistrandu-se peste 500 de specii de pesti, plus numeroase altele de serpi marini si testoase.

map1surse imagini si info : caro , flickr (Michael Seebeck) , cki , muslimvillage , theodora.com , aici , wikipedia , aici

Reclame

4 răspunsuri

  1. Eu cred ca Britanicii au fost bolnavi la cap cand au facut din Australia locul in care isi deportau criminalii si scursurile societatii. Uite si tu ce peisaje mirifice. Ii duceau pe aia in RAI ! Nu ma deporteaza si pe mine nimeni pe acolo ? Da sa am o viza, si un loc de munca !

  2. cred ca ar fi trebuit sa ii deporteze pe la noi … asa aveam si noi o sansa 🙂

    nici eu n-am inteles niciodata de ce in trecut cei care aveau acces la astfel de locuri, nu erau chiar cei mai onesti dintre cetatenii Europei … Ironia sortii …

  3. SUPER

    • da. cam departe, totusi … ramane la stadiul de vis 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: