Tropical Delights 5

1. Pupunha 

Pupunha sau Bactris Gasipaes,  este o specie de palmier originar din America Centrala si de Sud. Palmierul poate atinge peste020 metri inaltime. Fructele, au o pulpa comestibila care inconjoara un singur sambure. Coaja poate fi rosie, galbena sau portocalie , atunci cand fructul este copt, in functie de varietatea de palmier. Extrem de pretuit de populatiile native din zonele unde creste, pupunha este folosit ca hrana de secole. Este consumat proaspat, decorticat, folosit pentru dulceturi si compoturi, pentru productia de uleiuri alimentare sau faina. Pupunha mai este numita si pewa (Trinidad Tobago), pejibaye(Costa Rica, Nicaragua),tembe(Bolivia) etc. Termenul de pupunha provine din Brazilia. I se mai spune si palmier-para. Cererea internationala pentru acest fruct este in crestere, intrucat este din ce in ce mai folosit in bacataria internationala.

surse imagini si info : wikipedia

2. Camu Camu 

sursa imagine : aici

Camu Camu (Myrciaria dubia) , cunoscut si ca Camocamo sau Cacari, este fructul produs de un arbore stufos care creste pe malul raurilor, in bazinul Amazonian, fiind originar din Peru si Brazilia. Acesta are un fruct asemanator cireselor. Fructul este considerat o comoara avand proprietati extraordinare medicinale, incluzand sprijinirea formarii celulelor albe din sange, si intarirea sistemului imunitar, consuymul avand efecte benefice asupra creierului, inimii si plamanilor. Planta este adaptata zonelor usor inundabile, rezistand pana la 4-5 luni, cu radacinile si mare parte a trunchuilui si frunzisului acoperite de ape. Iubeste zonele calde si umede din zona tropicala, insapoate supravietui si climatului subtropical, rezistand la temperaturi putin peste zero grade Celsius.

Arborii cresc atat salbatici cat si cultivati, dar cultivarea a inceput recent, de cand fructele au patruns pe piata internationala, in special in Japonia. Localnicii culeg fructele direct din canoe, si distributia se face pe cale fruviala prin bazinul hidrografic al Amazonului si al fluviului Orinoco. Este gasit frecvent pe pietele din Manaus, Brazilia, in inima Amazoniei.   

Fructul este extrem de acid si poate fi apreciat mai ales in combinatii cu apa, lapte si zahar. Camu Camu are o aroma unica, iar un pigment din coaja acestuia da o culoare roze excelaenta sucurilor produse din acest fruct. Este folosit pentru inghetate si la prepararea dulciurilor. Pe pietele occidentale , pudra din fructele de Camu Camu este vanduta in forma de capsule , pentru continutul de vitamina C. Aceste capsule de Camu Camu inlocuiesc frecvent capsulele cu Vitamina C sintetica. Este cunoscut si pentru efectele de calmare a durerii.

In prezent dataorita recoltarii excesive, planta poate deveni o specie in pericol de disparitie. Un arbore adult poate da o cantitate de 12 Kg de fructe.

sursa imagine : aici

3. Naranjilla 

Naranjilla (Solanum Quitoense) in Ecuador, sau Lulo in Columbia, este o planta perena subtropicala, originara din NV Americii de Sud. Avand frunzele acoperite cu un puf visiniu, nanajilla creste in zone umbroase, ferite de vant, fiind o planta extrem de fragila. Fructele au o aroma de citrice, descrisa ca o combinatie de rubarba si limes, fiind asemanatoare rosiilor. Sucul fructelor are culoare verde si folosit frecvent ca bautura racoritoare, in combinatie cu apa si zahar. Fructele sunt recoltate la maturitate deplina pentru a evita sa fie acre. Greu de gasit proapsete in alte zone decat cele in care este cultivat, deoarece fructele se altereaza rapid. Costa Rica este singurul loc cunoscut unde este comercializat sub forma de gemuri.

sursa imagine : aici 

4. Ilama 

sursa imagine : aici 

Ilama (Annona Diversifolia), este un arbore tropical cu fructe originar din America Centrala. Fructul mai este numit si Sancoya sau Cabeza de negro, un fruct cultivat ca o alternativa la Cherimoya. Fructul de ilama are o coaja tare, astfel ca miezul trebuie scos cu o unealta. Acesta este servit in general rece, cu frisca si zahar, sau cu suc de lime. Asemanator cu cherimoya, fructul de ilama are o forma ovala de con sau de inima. Are pana al 900 de grame greutate.Culoarea variaza intre verde deschis si roz inchis. Gustul variaza intre dulce (ilama verde cu pulpa de culoare alba) si acrisor (ilama roz cu pulpa de aceeasi culoare). Ilama este cultivata in Mexic, Guatemala, El Salvador sau mai la nord, in Florida.

5. Caimito 

Caimito ( Chrysophyllum cainito) este un arbore tropical originar din zona campiilor joase din America Centrala si Caraibe.In Vietnam este numit Vu Sura. Atinge 20 metri inaltime. Mai este numit si cainito, abiaba, aguay. Frunzele sunt mereu verzi.Are un fruct cu o forma rotunda a caror coaja poate fi verde-maronie sau rosie-visinie. Acesta prezinta un tipar in forma de stea , vizibil daca sectionam fructul. Acesta are un gust delicios, dulce, fiind folosit ca desert , in stare proaspata, si racit in prealabil.Coaja nu este comestibila. Poetul Derek Walcott a imortalizat fructul ca un simbol al Caraibelor.

sursa imagine : aici

Un răspuns

  1. Mancati piersici ca sa suportati mai usor canicula…

    I found your entry interesting thus I’ve added a Trackback to it on my weblog :)…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: