Polul Nord

Polul Nord este definit ca punctul din emisfera nordica unde axa de rotatie a pamantului atinge suprafata acestuia … Spre deosebire de Polul Sud, la Polul Nord nu exista pamant ci doar mare, Oceanul Arctic, acoperit aproape permanent de o calota de gheata. Din acest motiv este imposibil sa se construiasca o statie permanenta aici. Adancimea marii a fost masurata la 4,261 metri. Cel mai apropiat pamant este Insula Kaffeklubben, situata in Nordul Groenlandei, la aproximatv 700 Km departare.

Polul Nord inregistreaza o vreme mai blanda decat Polul Sud, astfel ca iarna aici se inregsitreaza temperaturi intre −43 °C  si  −26 °C , iar vara (Iunie-August) temperatura oscileaza in jurul a zero grade. In general grosimea ghetii este de doi-trei metri, insa ocazional pot aparea zone deschise, cu apa lichida. Ursii polari trec rar de latitudinea de 82° Nord, datorita lipsei resurselor de hrana, insa urme descoperite denota faptul ca pot ajunge aici. In 2006 , o expeditie a raportat ca au observat ursi la doar 1,6 kilometri de acest punct.  O specie de foci a fost zarita aici, iar la numai 60 km departare  s-au observat vulpi arctice. Anumite pasari arctice pot ajunge in zona, dar existenta lor este legata de tendinta pasarilor de a urmari navele maritime. Fauna marina este saraca si cuprinde crustacee , anemone si foarte putini pesti.   

Oficial Polul Nord geografic a fost atins de cercetătorii nord-americani Robert Edwin Peary şi Matthew Henson la data de 6 aprilie 1909.

sursa imagini si info : wikipedia si everypictures

Reclame

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: