Tromelin Island

Tromelin este o insula izolata din Oceanul Indian. Cu o suprafata de numai 0.8 Km patrati, aceasta se afla la aproximativ 350 Km Est de Madagascar. Nu exista posturi naturale sau golfuri pentru a ancora, astfel ca accesul dinspre mare este dificil.

Pe insula se afla o pista pentru avioane cu lungimea de 1 kilometru. Este unul dintre motivele acre o fac interesanta, fiind un teritoriu francez revendicat atat de Mauritius cat si de Seychelles.

Mica palma de pamant se prezinta ca un banc de nisip acoperit de tufaris, cu o lungime de 1,700 metri si o latime de 700 metri. Cea mai inalta elevatie este de 7 metri.Insula este inconjurata de recifi de corali. Numeroase specii de pasari si testoase isi fac cuiburile aici.

Mentionata prima data de catre francezi in 1722,insula are parte de notorietate in 1761, cand vasul francez “Utile” care transporta sclavi naufragiaza intre recifele din jurul insulei. Echipajul ajunge in Madagascar cu ajutorul unei plute, insa 60 de scalvi sunt parasiti pe Tromelin, intrucat nu au avut loc pe pluta. Li s-a promis ca vor vi salvati insa abia in 1776 , un nobil francez, Tromelin, care avea sa imprumute numele insulei, ajunge aici si gaseste opt supravietuitori ( sapte femei si un copil de opt luni).

Tromelin detine o Zona Economica Exclusiva de 280,000 Km patrati, care se invecineaza cu cea detinuta de Mauritius, ceea ce explica revendicarile acestui stat. Statia meteorologica de pe insula, folosita in avertizarile privind cicloanele tropicale din Oceanul Indian, este deservita de catre specialisti din Insula Reunion.

surse imagini & info : wikipedia, oceandots, panoramio

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: