Amsterdam Island

Amsterdam este o insula apartinand Frantei, situata in Oceanul Indian. Extrem de izolata, se afla la aproape 3,000 de kilometri de orice continent. Reprezinta varful unui vulcan potential activ, a carui ultima eruptie a avut loc in 1792. Are o suprafata de 55 Km patrati, avand o latime maxima de 21 Km. Altitudinea maxima se ridica la 867 m in varful Mont de la Dives.

Insula face parte din Teritoriile Franceze Australe si Antarctice, formand, impreuna cu Insula Saint Paul din apropiere, unul dintre cele cinci districte ale acestor teritorii. Spre deosebire de celelalte  TFAA, Insula Amsterdam beneficiaza de o clima blanda, oceanica, cu o temeperatura medie anuala de 13 grade Celsius, cu vanduri vestice persistente si un nivel ridicat al umiditatii.

 O curiozitate o reprezinta faptul ca alaturi de Saint Paul si Kerguelen, Insula Amsterdam este unicul pamant antipodal, fata de suprafata continentala a USA. Corespunde unei suprafete din Colorado.

Singura asezare din Insula Amsterdam este Martin de Vivies, o baza cu aproximativ 30 de locuitori, majoritatea cercetatori.

Pe insula se gasesc aglomerari de copaci Phylica arborea, care pot fi gasiti si pe Tristan da Cunha.Este o exceptie in randul TFAA, intrucat pe celelalte insule nu exista arbori. In 1726 o padure aproape impenetrabila pe phylica forma o centura ce inconjura insula, ocupand 27% din  suprafata acesteia.  In prezent mai exista doar o parte din padure, numita “ Grand Bois”, care ocupa aproximativ 0,2% din suprafata insulei. Arborii sunt ingraditi iarpe marginea padurii s-au plantat chiparosi pentru protectie. Exista insa si cativa arbori care au supravietuit in afara zonei protejate.

Aici exista o specie endemica de albatros, numit Amsterdam. Acesta se inmulteste doar pe Platoul Tourbieres. Deasemenea exista specii rare de pasari si o specie de pinguin. Nu exista mamifere tereste endemice, insa au fost introduse cateva specii de soareci si pisici salbatice.

Pe insula Amsterdam se inmultesc cateva specii de foci, printre care foca elefant sudica. O cireada de vite salbatice traieste pe insula. Acestea sunt urmasii a cinci animale lasate in 1871 de catre un explorator, ajungand la aproape 2,000 in 1988. Pentru a evita distrugerea ecosistemului, s-a construit un gard care le limiteaza suprafata de pascut la o mica parte din insula.

Insula a fost desoperita de catre spaniolul Juan Sebastian Elcano in 18.03.1522, in timpul calatoriei sale in jurul lumii. Numele l-a primit in 1633, din partea olandezului Anthonie van Diemen. Din 1924 Insula Amsterdam devine colonie franceza. Insa exista persoane care considera insulele ca fiind teritoriu al Republicii Mauritius, existand discutii serioase pe aceasta tema.

sursa imagini si info : wikipedia, aici, jygeorges, dailystoke, aici, aici 

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: