Lord Howe

Lord Howe este un grup de insule din Marea Tasman, aflate la 600 kilometri Est de continent, format din insula Lord Howe, cea mai mare, si alte cateva insultite (Admirality Islands, Mutton Bird Islands si Ball’s Pyramid). Din 1982 grupul de insule Lord Howe este clasificat drept patrimoniu mondial, datorita frumusetii si biodiversitatii sale , unice in lume. Astfel insulele si apele din jurul lor sunt protejate prinreglementari interne si internationale. Este parte a statului australian New South Wales.

Insula principala a fost descoperita in 17 Februarie 1788 de catre Henry Lidgbird Ball, aflat in drum catre Insula Norfolk, cu un transport de detinuti si cu sarcina de a stabili acolo o asezare cu statut de penitenciar. La intoarcere , Martie 1788, acesta debarca pe insula, care era la acea vreme nelocuita, si probabil necunoscuta populatiilor polineziene din Pacificul de Sud.

Insula avea sa fie vizitate de nenumarate ori de vase ale guvernului australian, in drum catre Norfolk, precum si de baleniere sau vase comerciale.Unele dintre acestea au lasat capre si porci pe insula, un obicei marinaresc, care asigura hrana pentru viitorii vizitatori, dar care a adus pagube insemnate ecosistemelor insulare.

Prima asezare umana a fost stabilita aici abia in 1834. Pana la construirea aeroportului, in 1974, singura cale de acces era dinspre mare, prin laguna inconjurata de recifi de corali. Aeroportul are o pista de doar 800 de metri si este considerat dificil, intrucat este afectat de turbulente in perioadele in care vantul isi face simtita prezenta.

Conducerea administrativa a insulei este asigurata de un Board format din 7 membri, din care patru sunt alesi din randul comunitatii rezidente pe insula. Cei sapte se intalnesc o data la trei luni.

Insula principala, Lord Howe, are o froma de semiluna, avand o lungime de 10 kilometri si o latime de 2 kilometri. Este ramasita erodata a unui vulcan cu o vechime de 7 milioane de ani, fiind una dintre formele de relief ce sa afla pe un platou submarin, ramasita a continentului scufundat Zealandia. Forma de semiluna adaposteste un recif de corali si o laguna. Coralii din Lord Howe sunt cei mai sudici corali din lume.

Sudul insulei este dominat de doua varfuri muntoase, Mt. Lidgbird (777 metri) si Mt. Gower (875 metri), alcatuite din roci bazaltice, ramasite ale lavei vulcanice expulzate de vulcan cu 6,4 milioane de ani in urma, cu ocazia ultimilor eruptii din istoria acestuia.

Insula Lord Howe este un teritoriu distinct din punct de vedere ecosistemic. Desi impartaseste numeroase afinitati biologice cu Australia, Noua Guinee si Noua Caledonie, insula nu a fost parte a unui continent, iar flora si fauna sa au colonizat insula venind de peste mare.Izolarea a facut ca aproape jumatate din speciile de plante de aici sa fie endemice. Una dintre cele mai cunoscute este Howea, sau palmierul kentia, celebru pentru frumusetea sa. Pe insula exista o crescatorie de palmieri kentia, din care cateva milioane sunt vandute anual, ceea ce transforma howea in cea mai importanta sursa de venit a insulei, pe langa turism.

O alta specie endemica de plante o reprezinta ciupercile fluorescente, vizibile dupa ploaie. Native in padurile de palmieri de pe insule acestea continua sa emita lumina cateva zile dupa recoltare. Lumina este destul de puternica pentru a permite cititul in timpul noptii.

Grupul de insule Lord Howe este o importanta zona de cuibarit pentru cateva specii de pasari de mare. Astfel pentru petrelul Providence Lord Howe a devenit  singurul loc sigur de cuibarit dupa ce colonia de pe insula Norfolk a fost decimata, spre sfarsitul secolului XIX. Inca doua specii de petreli se inmultesc aici precum si alte 11 specii de pasari. Exista deasemenea cateva specii de pasari terestre printre care si un simbol al insulei, Lord Howe Woodhen, ajunsa acum cu eforturi la un numar de aproximativ 200 de exemplare.

O parte dintre pasarile ce traiau aici au disparut odata cu sosirea oamenilor, prin introducerea accidentala sobolanilor, in urma unui naufragiu din 1918 si prin introducerea unei bufnite din Tasmania, care a facut prapad in randul catorva specii.

Singurul mamifer care traieste eici este o specie de liliac. A existat o specie endemica , dar este cunoscuta doar dupa un craniu, presupunandu-se ca a disparut, probabil vanat de aceeasi bufnita tasmaniana. Doua specii de reptile, dintre care un gecko, sunt intalnite rar pe insula principala, insa sunt frecvente pe insulele mici ale grupului Lord Howe. Mai mult de 400 de specii de pesti, dintre care 9 endemice, si peste 80 specii de corali intregesc biodiversitatea acestui colt de paradis.

Aproape 10% din padurile de pe insula au fost defrisate pentru agricultura si inca 20% au fost afectate de catre vitele domestice si cele salbatice. In acest moment porcii salbatici au fost eliminati dintre speciile existente aici si se fac eforturi pentru controlul unor populatii de specii care le afecteaza pe cele endemice.

Pe insula cu o suprafata de 56 kilometri patrati traiesc 347 de locuitori permanenti. Turismul este retrictionat. Astfel, aici este permisa prezenta unui numar de maximum 400 de turisti, la un moment dat. Cu toate acestea insula este o destinatie extrem de dorita. Exista aici 17 facilitati turistice de exceptie, ceea ce face din aceasta destinatie una de lux. Deasemenea pe insula sunt inregistrate aproximativ 130 autovehicule si 90 de motociclete, insa mijlocul principal de locomotie il reprezinta bicicleta. Exista magazine si restaurante. Sporturile practicate sunt scuba diving, strolling, biking, trekking.

Clima este subtropicala, cu temperaturi medii minime de 18 grade Celsius in timpul iernii australe si 28 grade Celsius in timpul verii. Lord Howe este considerat unul dintre cele mai curate locuri de pe planeta, poluarea fiind necunoscuta aici.

surse imagini si info : wikipedia, lordhoweisland, bestplacetotravel, lordhowe, aici, howedivers, zdf, runawaynow, aici, wannasurf, janeresture, aici.

Reclame

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: