Palau

Palau este o natiune insulara, al carei teritoriu este situat in Oceanul Pacific, la aproximativ 800 Km Est de Filipine si la 3,200 Km Sud de Tokyo. Este una dintre cele mai tinere natiuni independente, avand acest statut din 1994.

 

Primii palauani se presupune ca au ajuns aici venind din Asia si Polynesia. Denumit si “ The Black Islands”, arhipelagul palauan a ajuns recent in centru atentiei, dupa ce descoperiri arheologice au demonstrat ca in Palau a existat cea mai veche forma cunoscuta de “cult al mortilor” din Oceania. Estimarile privind stabilirea oamenilor in Palau inaintau datele de 2500 i.e.n. sau 1000 i.e.n.. Recent insa descoperirile din Java(partener traditional de comert al arhipelagului) au provocat noi intrebari privind existenta omului in Palau. Mai exact descoperirea lui Homo Floresiensis, misteriosul om pitic din insula Flores. Ramasite umanoide similare au fost descoperite si in Palau. Orizontul de timp in care Homo Floresiensis a trait ar fi, conform datarilor, intre 94,000 si 13,000 de ani in urma.

 

Din vremuri stravechi in Palau a functionat o societate matriarhala, presupusa a isi avea radacinile in Java. Pamantul, averea si titulurile erau transmise de la mama la prima fiica nascuta. In timpul WWII japonezii au inceput sa confiste si sa redistribuie proprietatile tribale, favorizand un puternic sentiment patriarhal. Au existat putine incercari de a restaura vechile oranduiri.

 

Desi nu exista dovezi concludente, este considerata probabila informatia ca primul european care a zarit una dintre insulele arhipelagului a fost spaniolul Ruy Lopez de Villalobos, in 1543. Palau a fost insa izolat mult timp, putinele schimburi comerciale fiind efectuate in principal cu Java si Yap (o insula din Arhipelagul Caroline). Europenii au ajuns aici incepand din secolul XVIII, insa acest lucru ar fi fost mult intarziat daca nu ar fi existat palauani care sa se fi refugiat in Filipine, in urma accidentelor suferite pe mare.

 

In secolul XIX insulele devin parte a Indiilor de Est Spaniole, fiind administrate din Filipine. In 1899 Spania vinde arhipelagul Germaniei. A urmat o perioada de 15 ani de avant economic. Guvernat din Papua New Guineea, Palau a beneficiat de spiritul tehnic al gemanilor care au inceput sa exploateze zacamintele de bauxita si fosfati ale insulelor. In acelasi timp agricultura s-a dezvoltat, copra fiind produsa in cantitati mari.

 

WWI aduce invadarea teritotiilor germane de catre japonezi. Dupa razboi acestia au considerat palau ca parte integranta a Imperiului, promovand intens imigrarea cetatenilor japonezi si a celor koreeni. Curand palauanii au devenit minoritari in propria tara. Japonezii au continuat activitatile miniere ale germanilor, construind fabrici de procesare a coprei si a tonului.

 

Prezanta japoneza in Palau a transformat arhipelagul intr-o tinta majora a Fortelor Aliate in timpul WWII. In 1944 aici au avut loc ciocniri violente care au dus la un numar imens de pierderi, de ambele parti. Din 1993 s-au facut cercetari de catre un grup de voluntari americani, care au scotocit apele si junglele din Palau in cautarea ramasitelor celor disparuti aici in timpul marelui conflict.

 

In 1979 palauanii au respins aderarea tarii la Statele Federale ale Microneziei, datorita diferentelor de limbaj si cultura. In 1981 Palau a votat prima constitutie non nucleara din lume. Dupa o perioada de tranzitie zbuciumata, punctata cu evenimente violente precum uciderea a doi presedinti, in 1994 Palau si-a pastrat independenta, asociindu-se insa cu Statele Unite prin COFA (Compact of Free Association). Prin aceasta asociere sunt reglementate relatiile guvernamentale, economice si de securitate. USA asigura apararea armata a insulelor si a apelor teritoriale avand accesul garantat pentru 50 de ani incepand din data semnarii tratatului.

 

Palau este divizat in 16 state, dintre care cele mai mari sunt Ngaremlengui (65Km patrati), Aimeliik(52Km patrati), Ngardmau si Ngatpang(ambele cu cate 47Km patrati). Conform statisticilor din 2005 cele mai populate state sunt Koror (12,676 locuitori la o suprafata de doar 18Km patrati) si Airai(2,723 locuitori la o suprafata de 44Km patrati). Populatia este de aproximativ 21,000 locuitori dintre care 70% sunt nascuti in Palau, fiind un maestec de descendenti ai melanezienilor, micronezienilor, malaezilor si ai asiaticilor ajunsi aici in trecut. Limbile oficiale sunt palauana si engleza, cu exceptia a doua state(Sonsorol si Hatohobei) unde liba locala si palauana sunt oficiale.Japoneza este vorbita de catre majoritatea celor in varsta, fiind limba oficiala in statul Angaur. O alta limba vorbita de un important segment al populatiei este tagalog, dar nu are caracter oficial. Aproximativ 60% din populatie traieste pe insula Koror.

 

Cele mai populate insule sunt Angaur, Babeldaob, Koror si Peleliu. Ultimile trei sunt situate pe aceeasi bariera de coral, in timp ce Angaur este o insula oceanica aflata la cativa kilometri spre Sud. La nord de grupul sus mentionat se afla un atol de corali, Kayangel, in timp ce mirificele Rock Islands (Chelbacheb), ce formeaza peisajul cel mai celebru al arhipelagului, o formatiune de peste 200 de insulite, se afla in Vestul grupului principal de insule.Un grup izolat de sase insule, Southwest Islands, se afla la aproximativ 600Km SV de grupul principal, formand statele Hatohobei si Sonsoral. Un punct de atractie este Jellyfish Lake, un lac in care abunda meduze care si-au pierdut in timp abilitatea de a intepa, din cauza faptului ca lacul fiind izolat complet de ocean, meduzele nu au avut dusmani naturali. 

Palau beneficiaza de un climat tropical, cu o temperatura medie anuala de 28 grade Celsius. Aversele de ploaie sunt prezente de-a lungul intregului an, media anuala a umiditatii find de 82%. Ploile sunt mai frecvente in perioada Iulie-Octombrie, insa chiar si atunci sunt destule zile insorite.Taifunurile tropicale sunt rare, Palau nefiind in zona de actiune a acestora.

 

Mare parte din teritoriul palauan este ferit de degradarile de mediu, insa exista cateva probleme care aduc ingrijoarare cum ar fi braconajul, problemele de manevrare a deseurilor solide sau degradarea plajelor si a recifilor de corali. Deasemenea ridicarea nivelului marii afecteaza zonele de coasta, inclusiv vegetatia si culturile agricole.Alte discutii sunt provocatre de resursele de apa, in conditiile cresterii populatiei, sau problema apelor menajere.

 

Palau a anuntat in 2009 ca va crea primul “ sanctuar pentru rechini” din lume, fiind interzisa vanarea acestora in Zona Economica Exclusiva a statului, aceasta insemnand o suprafata de ocean echivalenta cu cea a Frantei.

 

Crocodilii de apa sarata sunt prezenti in Palau, traind in zonele cu mangrove dar fiind prezenti si in zona senzationalelor Rock Islands. Desi este considerata o specie extrem de periculoasa, in epoca moderna s-a inregistrat decat un singur atac fatal asupra omului, in anii ’60. Cel mai mare crocodil inregistrat aici a avut 4.5 metri.

 

Economia se bazeaza in principal pe turism, pescuit si agricultura de subzistenta. Turismul atrage aproximativ 50,000 persoane anual, avand de oferit un ecosistem exceptional, precum si nenumarate marturii ale trecerii pe aici a iuresului WWII. Nivelul de trai este destul de bun, venitul pe cap de locuitor fiind dublu comparativ cu cel al Filipinelor si al majoritatii statelor din Micronezia. Deasemenea nivelul de taxare fiscala este considerat a fi moderat.Agricultura se bazeaza pe culturile de cocotieri, tapioca, batata, taro.

 

75% din populatie este alcatuita din crestini( romano catolici si protestanti). Exista insa si evrei, adventisti, musulmani precum si o religie numita Modekngei(un mix de credite crestine si traditii palauane).

Arhipelagul Palau are o suprafata de 459 km2 . Vechea capitala a fost Melekeok, situat pe coasta central estica a insulei Babeldaob. Recent oficialitatile au mutat institutiile statului in  Ngerulmud, aflat la doar 2 Km de vechea capitala.

 

Aeroportul International Palau ofera legaturi periodice catre Guam si Manila, insa exista aeroporturi si in statele Angaur si Peleliu. Nu exista cai ferate si aproape dintre drumurile de aici sunt nepavate ( 25 kilometri nepavati din 61 kilometri retea rutiera). Viteza maxima admisa este de 40Km/h. In Koror exista taxiuri, cu tarif negociabil. Tot aici exista si o retea de autobuze. Transportul intre insule se bazeaza pe barci avioane particulare. In Palau exista doua clinici medicale si un spital finantat de catre stat. Serviciile de internet sunt disponibile in Palau, in majoritatea zonelor. Exista 4 posturi de radio si un operator de televiziune prin cablu PNCC Digital TV, in a carui oferta se gasesc posturi ca  CNN, Fox News, BBC News, ESPN, NHK, DISNEY, NICKELODEON and CARTOON NETWORK. In Palau sunt editate trei ziare locale. Sapte banci desfasoara operatiuni financiare aici. Statul Palau are un Acvariu cunoscut aflat in Palau International Coral Reef Center. Berea locala se numeste Red Rooster. Oferta in materie de restaurante este considerata extrem de larga, existand restaurante pentru toate buzunarele, acoperind mai multe bucatarii internationale .

sursa imagini si info : wikipediacieer.org, National Geographic, visit-palau, aici, pats0n, tripadvisor, worldatlas, igougo, palau-hotel.

7 răspunsuri

 1. foarte tare!!! cat ma costa sa am parte de o escursie pana acolo?! e prea tare…

  • acum, presupun ca glumesti, altfel te invidiez sincer 🙂 …
   daca nu … se ajunge cu efort …
   In principiu poti ajunge prin Filipine … Iar astia au la noi ambasada …
   Sau daca nu prin State si de acolo sa zbori in Guam , care este teritoriu USA … presupun ca pentru Guam ai musai escala in Honolulu.
   Altfel, Asutralia ofera zboruri catre majoritatea aeorporturilor importante din Pacific. Si sigur si Japonia are zboruri catre Palau.
   Cred ca un 3,500 – 4,000 EUR ar trebui sa acopere tot …
   daca i-as avea … eu m-as baga 🙂

   • nu am verificat, insa, veridicitatea presupunerilor mele

 2. 10 programe antivirus gratuite…

  I found your entry interesting thus I’ve added a Trackback to it on my weblog :)…

 3. Iti trebuie inj jur de 1500 euro pt avion. Cea mai ieftina varianta este cu KLM, Bucuresti-Amsterdam-Manila(Filipine) iar din Manila iei Continental Airlines pana in Koror(Palau). Hotelurile costa in jur de 100USD pe noapte.
  Scuba diving 150USD pt 2 scufundari cu echipamentul lor si pranz inclus. Cursul de scuba este in jur de 500USD.
  Succes!

  • pai cam 1,500 zborul, cuinca vreo 800 eur pentru 10 nopti, masa inca 400 eur, sa spunem … 300 eur pentru souvenirs, inca 500 ptr distractii (din ce spui , ar fi cam scump) … daca moderam, in caz ca am exagerat … ajungem pe la 3,000 eur de persoana …
   am aproximat ok … dar tot e scump al naibii … desi merita …

   • ps. ai fost cumva acolo ? 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: