Kure Atoll

Kure Atoll se afla la 89 kilometri de Atolul Midway ce face parte din grupul NV de insule Hawaii-ene (Northwestern Hawaiian Islands) si la 160 Km Est de Linia Internationala de Schimbare a Datei (IDL). Numele hawaiian este Kanemiloha`i (fratele lui Pele, Zeita Focului).

Kure este cel mai Nordic atol de corali din lume, aflandu-se foarte aproape de ceea ce este denumit ca Punctul Darwin, adica latitudinea la care rata de crestere a recifelor de corali este egala cu rata lor de distrugere, cauzata de diferite cauze fizice. Cu timpul, prin deplasarea catre NV, odata cu miscarea Placii Pacifice, coralul va ajunge in ape prea reci pentru a mai putea fi posibila evolutia recifului de corali.


photographers: Forest & Kim Starr

Deasemenea atolul este situate in calea unui puternic curent oceanic, astfel ca in mod constant aici sunt aduse resturi si deseuri, precum plase de pescuit sau resturi din plastic. Aceste resturi sunt un real pericol pentru fauna locala, in special pasari, ale caror schelete sunt frecvent gasite cu material plastic in cavitatea stomacala.

Atolul este constituit dintr-o bariera de corali aproape circulara, cu un diametru de 10 kilometri, ce inconjoara o laguna putin adanca, si pe care se gasesc cateva insulite. Suprafata de pamant totala este de 86,2 hectare dintre care 77,7 hecare sunt reprezentate de cea mai mare insula, numita Green Island, aceasta fiind adapost pentru un numar impresionant de pasari marine. Aceasta are o elevatie maxima de 6 metri. Alte doua insule sunt Sand Island(elevatie maxima 3 metri), in partea de Est si Core Island in Nord. Atolul este, deasemenea, o zona de iernat pentru numeroase pasari migratoare din Asia si America de Nord.In 1909 presedintele Theodore Roosvelt a inclus atolul in „Hawaiian Islands Bird Reservation”. Fauna marina este extrem de bogata. Vegetatia este reprezentata de arbori (Tournefortia argentea), arbusti Naupaka si diferite specii de ierburi. 

La jumatatea secolului XIX, Kure Atoll a fost un loc de refugiu pentru multe echipaje ale navelor ce au esuat pe recifele din apropiere, epave ce pot fi vazute si astazi. Naufragiatii au supravietuit cu ajutorul resurselor locale (testoase, peste, pasari marine). In 1886 un rege hawaiian a luat in posesie atolul si a decis construirea a unei colibe cu provizii  si a unor rezervoare pentru apa, menite sa ajute eventuali alti naufragiati. Proviziile au fost insa pradate rapid iar curand si coliba a ajuns o ruina.

Daca in general a fost neglijat, in timpul WWII atolul a fost vizitat in mod regulat de patrule marine cu baza in atlul invecinat, Midway, pentru a se asigura ca nu este folosit de Japonia pentru realimentarea submarinelor sale. In timpul “Bataliei pentru Midway” un avion japonez lovit s-a prabusit langa Kure. Echipajul a ajuns pet tarm, insa japonezii s-au sinucis cand fortele americane au inceracat capturarea lor.

Aici inca mai exista o scurta pista de aterizare din coral, fara utilitate, in present, si lasata in paragina.Exista si cateva cladiri, parasite, intrucat atolul este complet inchis publicului, fiind un refugiu al unei specii rare de foca (monachus schauinslandi).

surse imagini si info : wikipedia, papahanaumokuakea, pbs, aici, cordell.org, dxpedition, cifr.it, oceandots, hawaiianatolls

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: