Pentecost Island

Pentecost Island este una dintre cele 83 de insule care formeaza statul Vanuatu, din Pacificul de Sud. Se afla la 190 Km Nord de capital Port Vila, in provincia Penama (alaturi de alte doua insule, Ambae si Maewo). Este o insula muntoasa, acoperita de vegetatie luxurianta, ce se intinde pe o distanta de aproximativ 60 Km de la Nord la Sud.

Are o suprafata de 490 Km patrati, aici traind in jur de 12,000 persoane, dupa estimarile din 1999. Un lant muntos strabate insula de-a lungul sau, despartind coasta estica, umeda si ploioasa, de coasta vestica, mai temperata. Campiile de coasta, strabatute de fagase de torenti, sunt in general permanent inverzite, fiind ideale pentru agricultura si cresterea animalelor.

Majoritatea comunitatilor de pe Pentecost sunt concentrate in partea vestica a insulei ( Laone, Abwatuntora, Laltong, Latano etc), desi exista cateva care traiesc in interiorul insulei (Nazareth, Atavtabangga, Enaa, Naruwa). Nu exista orase pe insula Pentecost. Majoritatea satelor dispun de cate un post telefonic si de cate unul sau doua automobile de teren sau barci cu motor, folosite pentru transport. Doar cateva dintre sate dispun de mici sucursale bancare sau oficii postale.

Coasta de est a insulei este salbatica, inacesibila si putin populata, insa, in ultimul timp, odata cu cresterea populatiei, anumite zone, inainte nelocuite, gazduiesc acum sate ( Ranwas, Baie Barrier etc).

Pentecost Island a  fost zarita pentru prima data in ziua de Rusalii a anului 1768 (22 Mai) de catre Louis Antoine de Bougainville. A fost zarita, deasemenea, 6 ani mai tarziu si de catre James Cook, in timpul calatoriei sale in Noile Hebride (acum Vanuatu).

Desi Vanuatu a fost puternic influentat de catre misionarismul crestin, in Pentecost inca dainuie puternic obiceiurile traditionale. Cel mai cunoscut este ceremonialul “Naghol” sau „N’gol”, stramosul sportului extrem bungee jumping. Intre lunile Aprilie si Iunie, barbatii din partea sudica a insulei participa la acest ritual care consta in aruncarea in gol de pe turnuri din lemn inalte de 20 pana la 30 metri, avand liane legate de glezne. Ceremonia este menita sa asigure o recolta bogata, si in acelasi timp, trecerea tinerilor adolescent la maturitate. Ritualul a devenit celebru in anii ’50, datorita televiziunii britanice BBC. In 1974 regina Marii Britanii a asistat la un astfel de ceremonial, soldat cu o victima, din cauza faptului ca salturile au fost facute prea devreme, cand lianele nu ajunsesera la elasticitatea necesara. In present se poate asista la ceremonii, contra cost.

Sunt vorbite cinci limbi indigene, Raga, Apma, Sowa, Ske si Sa. Apma si Sa  au la randul lor mai multe dialecte. Limba oficiala este Bislama, o forma de engleza stricata (pidgin), in acelasi timp si limba oficiala a Vanuatu. In scoli se invata insa engleza si franceza.

Majoritatea populatiei traieste din agricultura de subzistenta sau recolte destinate vanzarii. Taro este o leguma care se potriveste perfect climei umede din Pentecost, fiind alimentul principal. Se mai cultiva manioc, igname, bananieri, kumara sau cartofi dulci, cocotieri, varza, papaya, nakavika ( un soi de mere), citrice, trestie de zahar, cacao, mango, ananas, nuci, precum si soiuri de legume europene destinate consumului local. Multe familii cresc vite, porci sau gaini, pe care le sacrifice pentru alimentative, la ocazii special. Alimentatia este suplimentata de porumbei salbatici, vulpi zburatoare (lilieci), sau fauna marina. Insa in anumite cazuri, este posibil ca pana si cainii sau pisicile din gospodarii sa ajunga pe mesele localnicilor. Cel mai important animal este porcul, nu doar pentru valoarea sa nutritiva, ci si pentru faptul ca este moneda traditionala de schimb ( de exemplu ca plata pentru cumpararea miresei). In zonele mai dezvoltate ale insulei un rol important in alimentatie este detinut de orezul importat sau de carnea conservata.

Cel mai important produs de export al insulei a fost copra ( miez uscat de nuca de cocos), insa in ultimul timp a fost deposit ca pondere in exporturi de kava, o radacina cu proprietati narcotice, folosita la prepararea unei bauturi traditionale din Vanuatu, bautura extrem de populara in Pacificul de Sud.

Casele sunt construite din lemn sau bambus, provenit din zona, si acoperite cu  frunze de natanggura, un palmier local. Insa insularii bogati isi construiesc casele folosind ciment si fier beton, provenit din import.

Exista doua aeroporturi , Lonorore in SV si Sara in N. Acestea sunt frecventate de mici avioane, de trei patru ori pe saptamana. Lonorore a fost modernizat in 2008-2009, permitand aterizarea unor avioane mai mari.

Zona vestica este vizitata frecvent de vase de marfuri ce fac legatura intre Port Vila, capitala, aflata in Sud pe insula Etafe si Luganville aflat pe insula Espiritu Santo, spre Nord. Insula este insa vizitata frecvent de vase de croaziera si iahturi. Un drum de pamant leaga nordul insulei de partea de SV, mai populat. In partea sudica a insulei exista o retea de drumuri care leaga unele satele, toate neasfaltate. Multe dintre sate sunt accesibile doar prin intermediul unor poteci de munte.

sursa imagini si info : wikipedia, wikitravel, pentecostisland.net, bigel.net and internet. Mi-a fost tare greu sa gasesc imagini, avand in vedere ca, desi celebra, Pentecost este greu de vizitat.

4 răspunsuri

 1. Sălbatici, sălbatici, dar îşi acoperă ruşinica! Şi văd că fac şi „bangigiamping”!

  • in materie de moda sunt cu mult inaintea nostra ! 🙂 🙂 … ca asta e trendul, dupa ce mi-am dat eu seama …
   cate despr ece fac ei, chiar ca e „bangi” adevarat, fiindca ei trebuie sa atinga pamantul … Si daca nu-s lianele alea cum trebuie, il ating bine ! 🙂

 2. Frumooooooos!
  Oare cum s-o simti mireasa cand e vanduta contra un porc? 😀

  • bogata !… daca mirele are asa avere 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: