Rocas Atoll

Atolul Rocas, situat in Oceanul Atlantic, face parte din statul Brazilian Rio Grande das Rocas. Este situate la aproximativ 260Km nord est de continental sud American si la 145 KM nord est de arhipelagul Fernando do Noronha.

Atolul are o origine mixta, vulcanica si coraligena, fiind format in urma  aglomerarii unei structuri de coral in topul unui vulcan inactiv. Inelul de coral este aproape inchis, avand insa un canal cu o latime de 200 metri in partea din nord si un altul, mult mai ingust, in partea de vest.

Avand o forma ovala, atolul masoara 3,7 Km in lungime si 2,5 Km in latime. Laguna cu o suprafata de 7,1 Km patrati are adancimi de pana la 6 metri. Pe inelul atolului se gasesc doua insulite, Cemeterio  in sud vest si Farol Cay in nord vest, care au impreuna o suprafata de 0.36 Km patrati. 66% din aceasta suprafata o reprezinta Farol Cay. Cel mai inalt punct este o duna de  nisip aflata la sud de Carol Fay, cu o elevatie de 6 metri. Ambele insulite sunt acoperite cu ierburi, tufisuri si palmieri. Fauna este reprezentata de crabi, paianjeni, scorpioni, insect si numeroase specii de pasari.

Marina braziliana a operat un far pe Farol Cay pana in anii ’60. Ruina unui alt far mai vechi este inca vizibila in vecinatatea acestuia.

sursa imagine

Din 2001 UNESCO a declarat atolul Patrimoniu Mondial, fiind considerat un sanctuar al vietii salbatice, datorita speciilor de testoase, rechini, delfini si pasari care salasuiesc in zona. Rezervatia „Reserva Biológica do Atol das Rocas” are o suprafata de 360 Km patrati si este folosita exclusive pentru cercetari stiintifice. Accesul uman este dificil, avand in vedere izolarea atolului, ceea ce a dus la limitarea activitatii stiintifice. Oricum intreaga fauna a fost déjà inregistrata.

sursa imagini & info : wikipedia, oceandots, aici, nevris

2 răspunsuri

  1. Merci inca odata ca imi/ne prezinti locuri de care nici nu aveam habar.:)

  2. merci si eu !
    ps. nu ca as fi fost pe acolo ! 🙂 … sau ca as spera sa ajung vreodata 😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: