Tropical Delights 9

1. Jujube

Jujube este un arbore cu frunze cazatoare originar din Asia. I se mai spune ‘daechu’ in Korea, sau “ilanthai pazham” in India.

Este cultivat intens din Liban pana in peninsula coreana, precum si in sud estul Europei si in nordul Africii. Arborele atinge inaltimi intre 5 si 10 metri, avand de obicei ramuri tepoase. Fructele, comestibile, au o forma ovala, avand consistent si gustul unui mar verde cand sunt necoapte, devenind la maturitate rosu inchis sau negru-purpurii, extrem de asemanatoare unor curmale, datorita incretiturilor. Fructul are un singur sambure asemanator cu al maslinei.

Arborele tolereaza o gama extinsa de temperature si precipitatii, insa se simte cel mai bine in zonele cu veri calduroase si umede. Poate rezista unor ierni cu temperature de pana la -15 grade Celsius.

Fructele sunt folosite in medicina traditionala chineza si coreana. In Australia exista o bautura din jujube, despre care se presupune ca are un efect anti stress. Jujube este comercializat sub forma de fructe confiate, sau la producerea ceaiurilor, otetului, sucurilor, vinului. In China fructele sunt conservate in lichior “baijiu”. Presupun ca este o bautura similara visinatei. Produsul se numeste “jiu zao”.

In zona muntilor Himalaya si in Pakistan se spune ca mirosul dulce al fructului face ca adolescentii sa se indragosteasca. Florile sunt purtate, astfel, de catre barbatii tineri. In China florile de jujube sunt simbolul fertilitatii. Frunzele sunt folosite in Bhutan ca potpouriuri pentru parfumarea caselor. In Maroc albinele produc miere de jujube.

2. Yangmei

Yangmei ( yamamomo in Japonia) este un arbore subtropical cultivat pentru fructele sale dulci, cu o culoare variind intre purpuriu si visiniu inchis.  Atinge pana la 20 metri inaltime, are o scoarta de culoare cenusie si o coroana sferica. Fructele sferice au un diametru de 1,5 pana la 2,5 centimetri si o suprafata noduroasa. Pulpa este de aceeasi culoare cu coaja, uneori ceva mai deschisa. Are un gust dulce si foarte astringent. Samburele are un diametru de jumatate din cel al fructului. Fructul provine din China unde este cultivat de cel putin 2,000 de ani. In zona fluviului Yangtze culturile de yangmei au o importanta considerabila. A fost naturalizat si in Taiwan, Japonia, Korea si Filipine. Este folosit si ca arbori ornamentali   in gradinile asiatice. Este consumat proaspat, confiat, in compoturi, si conservat in lichior “baijiu”. Sucul de yangmei este vandut sub numele de “Yumberry” in UE.

3. Amantungulu

Amatungulu (in limba zulu) este un arbust originar din Africa de Sud, unde este cunoscut si ca prune de Natal sau Num-Num. Se dezvolta bine in zonele de coasta, beneficiind de curentii sarati de aer. Creste sub forma de tufisuri vesnic verzi, spinoase. Mirosul florilor de amatungulu se intensifica in timpul noptii. Fructele sunt consumate proaspete sau folosite la producerea placintelor, gemurilor sau a unor sosuri. Cu exceptia fructelor, celelalte parti ale plantei sunt otravitoare..

5 răspunsuri

  1. […] Încă niște d’astea, pinguri, adică. This entry was posted in Personal and tagged blog. Bookmark the permalink. Follow any comments […]

  2. Interesant. Florile de Amantungulu seamana cu cele de scortisoara. 🙂

    • da? scortisoara este un mare mister pentru mine. tare mi-as dori sa vad planta care produce asa ceva …

      • Aiurita ca de obicei…floare aseamana cu cea de vanilie , dar la cate am pe cap si la ce zapacita sunt , am zis de scortisoara. Uite:

        Despre scortisoara voi cauta ceva informatii si le postez in curand la mine pe blog. 🙂

  3. @ Oana : … stii ca mi-a trecut prin cap ca ai fi vrut sa spui vanilie ? … O stiu de la sortimentul ala de cola, care nu prea mi-a placut 🙂 …
    astept postul 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: