Kapingamarangi

Kapingamarangi este un atol si, in acelasi timp, una dintre municipalitatile statului Pohnpei, unul dintre cele patru state ce formeaza Statele Federative ale Microneziei.

<cateva imagini, aici>

Este cea ma sudica regiune a FSM si a Insulelor Caroline, aflandu-se la 300 Km sud de Nukuoro, cel de-al doilea cel mai sudic atol, si la 740 Km sud-vest de insula Pohnpei, cea mai importanta a statului insular.

In 2007 atolul avea o populatie de aproximativ 500 locuitori, a caror limba face parte din familia polineziana. Este inrudita cu limba vorbita in Nukuoro. Ocupatia de baza a acestora este pescuitul. Locuitorii atolului sunt cunoscuti pentru maiestria lor in a crea obiecte de artizanat. Acestia fac brelocuri, sculpture in forma de rechin, draperii, covoare tesute, bijuterii din scoici sau instrumente musicale in forma de testoase.  

Suprafata totala, incluzand si laguna este de 74 Km patrati. Din acestia doar 1,1 Km patrati reprezinta uscat, suprafata impartita in 33 de insulite dens impadurite, aflate pe latura estica a atolului.Zona vestica a atolului este aproape acoperita de ape in timpul fluxului.

Capitala municipalitatii este insula Touhou. Cu o elevatie ce nu trece de 1 metru deasupra nivelului marii, aceasta concentreaza majoritatea populatiei si este locul in care locuieste seful local al comunitatii. Touhou este legata printr-un drum pietruit de insula Veilua, aflata la Nord. Acestea doua impreuna cu Taringa, aflata la sud de Touhou, sunt singurele insule locuite. Restul sunt folosite de localnici pentru cultivarea pomilor fructiferi si al legumelor.

Atolul mai este cunoscut si datorita unei traditii a celor din Fortele Aeriene ale USA. Traditia poarta numele de “Christmas Drop” si dateaza din 1952. Atunci, echipajul unui avion care survola Kapingamarangi a observat bastinasii facandu-le semne. Americanii au strans rapid obiecte din avion le-au pus intr-un container si le-au parasutat in apele din jurul atolului. Traditia continua si astazi, iar containerele contin bunuri colecate de catre membri ai armatei americane si ai comunitatii din Guam. Sunt parasutate plase de pescuit, material de constructie, lapte praf, conserve, orez, incaltaminte, imbracaminte jucarii sau rechizite.  

Fauna este restransa. Crabi, insecte, soparle, si pasari. Dintre mamifere sunt prezenti porcii, pisicile si o specie de soareci. vegetatia este reprezentata in general de cocotieri.

surse imagini & info : wikipedia, John Harding,

4 răspunsuri

  1. Iote asa ai ajutat la imbunatatirea culturii mele generale! Multumesc!

    • merci si eu 🙂

  2. 1 metru deasupra nivelului marii ?! Daca s-ar forma un tsunami acolo, ar rade tot. :-s

    • da. este motivul pentru care insule de genul asta sunt in pericol urias datorita cresterii nivelului marii. Tuvalu este cel mai amenintat stat din punctul asta de vedere …
      cat despre tunami, acum cativa ani, dupa cutremurul din banda Aceh, valul a strabatut Oceanul Indian si a ajuns in Maldive … Am citit ca pentru cateva minute , mare parte a arhipelagului a fost sub ape .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: