Kingman Reef

Kingman Reef este un recif situat in jumatatea Nordica a Pacificului, la, aproximativ, jumatatea distantei dintre Hawaii si Samoa Americana. Este punctul cel mai Nordic al arhipelagului Northern Line Islands, aflandu-se la 67 Km nord vest de cea mai apropiata insula, atolul Palmyra si la 1,720 Km de Honolulu.

 

Mare parte a recifului este scufundata. Are o forma triunghiulara, masurand 18 KM de la est la vest si 9 Km de la nord la sud. Reciful incercuieste o laguna care in partea vestica are adancimi de pana la 82 metri.

 

Suprafata totala a recifului, inclusiv laguna, este de 76 Km patrati. In partea vestica se gasesc doua fasii inguste de uscat formate din nisip,resturi de coral si cochilii de scoici (giant clamshell). O fasie insumeaza 8,000 metri patrati iar cealalta, mai mica, doar 4,000 metri patrati. Acestea insumeaza 3 kilometri de plaja. Elevatia maxima este mai mica de 1,5 metri deasupra nivelului marii ceea ce face ca suprafata de uscat sa fie permanent scaldata de valuri.

Nu exista resurse naturale iar reciful nu poate sustine nici un fel de activitate economica. Reciful, inchis pentru public, este administrat de catre Statele Unite. Incepand cu Ianuarie 2009 este considerat patrimoniu national (reciful si apele pe o raza de 22 Km, insumand 1,958 Km patrati).

Inainte de secolul XX atolul a fost numit si Danger Reef, Caldew Reef, Maria Shoal sau Crane Shoal. A fost descoperit in 1798 de catre americanul Edmund Fanning si descris detaliat de catre WE Kingman, in 1853. A fost revendicat de catre USA din 1856. In anii ’30 laguna a fost folosita de catre compania aeriana Pan Am ca statie pentru hidroavioanele care faceau legatura intre Hawaii si Samoa Americana.

 

Incepand cu anii ’40 atolul a fost vizitat rareori de catre oameni. Totusi au existat expeditii de amatori radio, care au ajuns aici cu scopul de a adduce atolul “on the air” . Este vorba de expeditiile cunoscute sub numele  DX-pedition.

 

Kingman Reef intretine o varietate impresionanta de vietati marine. Scoicile uriase, giant clams, sunt abundente in apele putin adanci. Aici sunt aproximativ 130 de specii de recifi, ceea ce inseamna de peste trei ori numarul de specii intalnite in insulele Hawaii. Ecosistemul Kingman este renumit pentru faptul ca este dominat procentual de catre specii pradatoare. 85% din biomasa pestilor este formata din pradatori ceea ce duce la un nivel incredibil al competitiei pentru hrana.

 

Pe uscat, atolul este sterp. Fiind format in principal din schelete de corali singurul nutrient pe care il ofera este calcitul. Astfel putine specii vietuiesc aici si pentru perioade scurte de timp. Majoritatea plantelor care apuca sa incolteasca, in general cocotierii, se usuca rapid din cauza valurilor si a lipsei de resurse care sa sustina dezvoltarea acestora. In imaginea de mai sus se observa un cocotier …

surse imagini & info : wikipedia, CIA ,

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: