Chagos

Arhipelagul Chagos, cunoscut in trecut sub numele Oil Islands, este format dintr-un grup de sapte atoli pe care se gasesc mai mult de 60 de insule tropicale. Acestea se afla situate in Oceanul Indian la 500 Km sud de Maldive, la jumatatea distantei dintre Sri Lanka si Madagascar sau dintre Tanzania si Java, Indonezia. Arhipelagul se afla in zona de ciocnire a doua placi tectonice, cea Indiana si cea Africana.

O suprafata de 554,000 Km patrati din jurul insulelor este considerate zona protejata. Arhipelagul este teritoriu britanic. In Aprilie 2010 guvernul britanic a anuntat crearea celei mai mari rezervatii marine din lume, fiind interzis pescuitul si orice alte activitati extractive.

Chagos este format dintr-o combinatie de structuri coraligene aflate la varful unui lant muntos subacvatic orientat de la nord catre sud, pe mijlocul Oceanului Indian. Majoritatea acestor structuri sunt recifi scufundati.

Aici se afla cel mai mare atol de corali si cea mai mare biodiversitate din intreg Imperiul Britanic. In acelasi timp, Chagos gazduieste cel mai sanatos sistem de recifi din Oceanul Indian, fiind cunoscut ca avand cele mai curate ape din lume. Pana acum, aici exista perspective optimiste vis-a-vis de problema schimbarilor climatice care face ravagii in alte sisteme de recifi.

Biodiversitatea din Chagos este incredibila. Aici se gasesc insa si cel putin 60 de specii catalogate ca fiind in pericol de exctinctie. Recifii adapostesc aproximativ 220 de specii de coral, printre care si specia endemic Ctenella chagius. Coloniile de corali de pe pantele abrupt ale recifilor sunt dense si sanatoase si la adancimi mari. 784 specii de pesti pot fi gasiti in zona printre care pesti tropicali de recif, pisici de mare, rechini si ton. Unele populatii sunt in declin din cauza capturilor accidentale in cadrul pescuitului intensiv de ton.

10 dintre insulele arhipelagului sunt considerate zone importante de inmultire a pasarilor marine. 17 specii de pasari isi gasesc aici cuib in perioada de inmultire. In acelasi timp caracterul izolat al insulelor le face perfecte petru inmultirea unor specii de testoase (green si hawksbill turtle). Dupa doua secole de exploatare intensive testoasele din Chagos sunt in acest moment protejate cu ferocitate.

Uriasul crab de cocotier, cel mai mare artropod terestru atinge 1 metru anvergura a picioarelor si pana la 4 kg greutate. La maturitate acesta poate urca intr-un cocotier si poate desprinde o nuca de cocos cu ajutorul clestilor. Desi este larg raspandit in zona tropicala, este destul de rar vazut in zonele in care traieste. Populatiile au fost decimate in urma cererii de exemplare folosite ca souveniruri, sau in urma folosirii sale ca momeala pentru pescuit. In schimb, in Chagos populatia de crabi se dezvolta netulburata.

Vegetatia nativa a fost alterata in unele dintre insule prin introducerea unor plante de catre cei care au ajuns aici. In acest moment s-au identificat aproape 280 de specii de plante cu flori si ferigi, insa doar 41 de specii sunt considerate a fi originare din Chagos. Exista locuri unde s-au inlocuit padurile indigene cu plantatii de cocotieri, insa destule insule si-au pastrat padurile originare.

IMAGINI EXCEPTIONALE pe SKYSCRAPERCITY. !!!

Suprafata de pamant totala este de 63,17 Km patrati, cea mai mare dintre insule, Diego Garcia, avand 27,2 Km patrati. In total, arhipelagul acopera 15,000 Km patrati, incluzand lagunele. Din acestia 12,642 Km patrati sunt reprezentati de  Great Chagos Bank, cea mai mare structura de tip atol din lume, dupa cea scufundata, numita Saya de Malha Bank.

Alte insule cu suprafata importanta sunt Eagle, aflata pe Great Chagos Bank, avand 2,45 km patrati, Ile Pierre, Eastern Egmont, fiecare cu 1,5 Km patrati sau Ile du Coin cu o suprafata de 1,28 Km patrati.

Majoritatea surselor indica un numar de patru sau cinci atoli plus doua grupuri de insule si alte doua insule solitare, ca formand arhipelagul Chagos. Apele din jur, pe o raza de 200 de mile nautice prezinta o exceptional diversitate de caracteristici geologice marine (gropi marine de pana la 6,000 de metri sau munti submarini).

Resursa naturala de baza a arhipelagului o reprezinta nucile de cocos, in timp ce licentele de pescuit aduc un venit important in fiecare an. Intreaga activitate economica are loc pe Diego Garcia, unde exista o baza militara comuna UK-USA.

Arhipelagul se bucura de un climat oceanic umed, moderat insa de vanturi alizee. Din Decembrie in Februarie, este sezonul umed, cand ploile sunt frecvente.

Chagos a fost cunoscut din vechime de catre marinarii din Maldive. Periodic aici ajungeau pescari rataciti. Fiind insa prea departe de Maldive, arhipelagul nu a fost colonizat de catre insulari, fiind ignorant timp de secole. Primul European care a ajuns aici, in secolul XVI, a fost Vasco da Gama.  Acesta a gasit arhipelagul ca fiind neinteresant dpdv economic si politic. Cea mai interesanta descriere a acestuia a fost realizata de catre Manoel Rangel, un naufragiat pe Perros Banhos, in 1556.

Cu verde sunt notati atolii care contin suprafete de pamant.

Primii care au revendicat Chagos au fost francezii dupa ce s-au stabilit in Reunion si Mauritius. Dupa infrangerea lui Napoleon, in 1814, Chagos a revenit Marii Britanii. Primii locuitori au ajuns aici in secolul XVIII (dupa 1750). Erau leprosi din Mauritius. Ceva mai tarziu s-a luat hotararea sa se cultiva cocotieri,pentru productia de ulei de copra (de unde vechea denumire a insulelor), astfel ca aici au ajuns lucratori de origine africana si supraveghetori francezi, de conditie extrem de modesta. Culturile de cocotieri au falimentat pe la mijlocul secolului XX. Intre 1967 si 1971 localnicii au fost expropiati si mutati in Mauritius pentru a se face loc unei baze militare. In acest moment arhipelagul este un loc de popas pentru yachturile care navigheaza in Oceanul indian, insa pentru a ajunge aici sunt necesare permise.

sursa imagini & info : wikipedia, DG21, surftrip, Out of Bounds, oceandots,

Publicitate

11 răspunsuri

 1. Ai hotarat sa-mi faci in ciuda 😀

  • nah 🙂 … da’ tocmai mi-am descoperit planurile de vacanta … mi-ar terebui un yacht, niste sponsori si know how marineresc … si as pleca vreo trei ani in jurul lumii, pe cuvant ! 🙂

 2. Asa, asa, invarte cutzitu’….

  • pai, sa sufar doar yo 🙂 🙂 🙂

 3. Nu e cam periculos, fiind situat la contactul a doua placi tectonice? Nu iti este teama de cutremure, de tsunami?

  • n-am idee. ar trebui sa ma uit pe un tratat de geologie sa vad ce riscuri ar fi . dar as pleca fara sa ma mai uit pe asa ceva , daca as avea ocazia …

 4. Ce marfa e prima poza.. M-as balaci acum toata ziua acolo.

  • da. insa daca n-ai intrat acceseaza link-ul de la skyscraper. Acolo sunt imagini superbe. Mi-a fost frica sa preiau, ca nu stiu cum stau aia cu copyright-ul …

   • Mai bine nu-mi mai spuneai 😦

    Deja de la prima poza am oftat 😆

 5. @ Twenty : preferata mea este 6

 6. […] 4. Chagos […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: