Abaco Islands

Insulele Abaco sunt situate in nordul statului Bahamas, fiind formate din doua insule principale,  Great Abaco si Little Abaco, precum si din alte 12 alte mici insulite (Cays – insule nisipoase si cu elevatie extrem de joasa). Multe dintre aceste mici insule sunt populare destinatii turistice. Castaway Cays este o insula privata care serveste ca port exclusiv pentru vasele de croaziera detinute de compania Disney.

 

Din punct de vedere administrativ arhipelagul Abaco cuprinde 5 din cele 31 de districte in care este impartit Bahamas. Aici se afla cinci mici orase : Marsh Harbour (5,314 locuitori), Hope Town, Treasure Cay, Coopers Town si Cornishtown.

 

Primii locuitori ai insulelor au fost lucayos (Lukku-Cairi),  populatia nativa din Bahamas. Acestia au fost primii locuitori ai Americii pe care i-a intalnit Columb. Curand dupa sosirea acestuia spaniolii au transformat populatia locala in sclavi, astfel ca prin 1520 nu mai existau lucayos in Bahamas.

 

Primii straini care s-au stabilit aici au fost grupuri de loialisti fideli Marii Britanii, care s-au refugiat in timpul Revolutiei Americane (1775-1783). Acestia au dus un trai pauper in Bahamas, trains in principal in urma unei agriculturi de subzistenta.

 

Anterior anilor ’70 un grup de oameni de afaceri americani, traficanti de arme si adepti ai antrepenoriatului liber au planuit independenta insulei, similar statutului Anguillei, care este teritoriu dependent de Marea Britanie. S-a dovedit a fi doar o utopie, Marea Britanie fiind neinteresata de proiect in timp ce guvernul de la Nasasau s-ar fi opus cu virulenta ambitiilro secesioniste. In urma opozitiei localnicilor miscarea de secesiune a fost reprimata pana in 1975.

 

Populatia insulelor se invarte in jurul a 13,000 de persoane. Din punct de vedere etnic proportia albi – negri este de 50%-50%. Marsh Harbour este cea mai mare localitate si in acelasi timp capitala. Este situat pe Great Abaco.

 

Turismul este bine dezvoltat, ca peste tot in Bahamas, fiind disponibile atat hoteluri si resort-uri dar si o importanta oferta de locuinte private propuse pentru inchiriere. Insulele sunt cunoscute ca fiind baza activitatilor de navigatie din Bahamas. Aici se afla patru parcuri nationale (Pelican Cays Land & Sea Park, Abaco Wild Horse Preserve, Man-O-War Cay si Great Guana Cay).

 

Doua aeroporturi deservesc insulele, unul fiind situat in Marsh Harbour iar celalalt in Treasure Cay. De pe marsh Harbour Airport a decolat avionul in al carui accident a murit Aaliyah. Deasemenea exista servicii de ferryboat intre Nassau si Sandy Point, in sud estul insulelor Abaco. Barci si masini sunt disponibile pe insulele mari in timp pe cele mici pentru transport sunt folosite masinute de golf si scutere. Dealtfel aici exista excelente facilitati pentru practicarea golfului.

 

Insulele Ababco ofera turistilor ocazia de a vizita zone cu recifi de corali si de a se bucura de intinse paduri de pin de Bahamas, in care se pot intalni copaci extrem de batrani. In ultimul timp s-au intensificat actiunile de protejare a resurselor naturale. Printre speciile importante care pot fi gasite aici se numara papagalul Cuban Amazon, care poate fi intalnit doar aici, in Cuba si in Insulele Cayman. Acest papagal este recunoscut pentru faptul ca prefera sa isi faca cuibul in adanciturile din rocile calcaroase decat in copaci. O specie in pericol de disparitie, calul salbatic (Abaco Barb) poate fi intalnita aici.

Clima este similara celei din sudul Floridei. Uraganele lovesc frecvent insulele.

sursa imagini & info : wikipedia, HappyTellus

4 răspunsuri

  1. Corabia aia face toti banii 😀

    • seamana cu „Black Pearl” … nu m-ar mira sa fi filmat aici „Piratii”

  2. Ahh, mare, plaja, racoare.. VIATA!!!!

    • sincer, m-as multumi si cu o piscina de plastic pentru moment 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: