Heron Island

Heron Island este o insula coraligena joasa (cay), localizata in sudul Marii Bariere de Corali (MBC), in vecinatatea Tropicului Capricornului. Face parte din statul Australian Queensland, aflandu-se la 72 Km NE de cel mai apropiat oras, Gladstone si la 539 Km N de Brisbane. Insula se afla pe partea vestica a recifului Heron, o platforma coraligena care prezinta o biodiversitate exceptionala, asigurand supravietuirea a pana la 900 dintre cele 1,500 de specii inregistrate in MBC precum si a 72% din speciile de corali care formeaza MBC.

Insula are o lungime de aproximativ 800 metri si o latime maxima de 300 metri, rezultand o arie de 16 hectare. Cea mai inalta elevatie abia atinge 3,6 metri deasupra nivelului marii. O fasie de nisip de-a lungul coastei sudice are inaltimea de 3 metri, in timp ce pe partea Nordica dunele abia atting un metru inaltime.

Insula a fost descoperita in 1843, in timpul unei expeditii de cartografiere a MBC, in vederea identificarii pasajelor sigure printre recifi. Primii locuitori au ajuns aici abia in primele decade ale secolului XX, cand a luat fiinta aici o fabrica de conserve pentru carnea de testoasa. Ideea s-a dovedit a fi falimentara, asemenea altor incercari de a infiinta pescarii. In anii’30, Christian Paulsen a intuit potentialul turistic al zonei si a inchiriat insula. Mai tarziu, in 1943, Heron a fost declarata Parc National.

In partea de NV a insulei se afla un resort turistic, extrem de popular intre amatorii de scuba diving si snorkeling. Acesta poate gazdui pana la 200 de turisti si 100 de angajati. In partea de SV se afla una dintre cele mai importante baze de cercetare ale recifilor de corali din lume, administrata de University of Queensland. Partea estica a insulei face parte din Pacul National Capricornia Cays, fiind protejata si beneficiind de paza permanenta.

Pe malul vestic se afla un mic canal artificial si un debarcader unde ancoreaza vasele ce aduc provizii. In apropiere se afla epava unui vasului HMS Protector. Nu exista resurse de apa dulce, fiind folosita o mica instalatie de desalinizare. Curentul electric este furnizat de doua generatoare cu motorina si cateva panouri solare..

Pentru o mica insula coraligena tropicala, Heron se poate lauda cu un sol extrem de  bogat, ceea ce a dus la dezvoltarea unei paduri impresionante de Pisonia Grandis in partea de centru si in cea sudica a insulei. Zona centrala a padurii este extrem de densa fiind strabatuta doar de cateva carari.In mijlocul padurii unii copaci ajung la inaltimea de 11 metri, insa majoritatea au inaltimi intre 6 si 8 metri. In afara acestor Pisonia Grandis pe insula cresc si alte specii de arbori si arbusti, iar in partea de NV a insulei s-a format un alt tip de padure, mai putin densa , formata in principal din Cordia subcordata.

In partea centrala a litoralului Nordic se afla o zona unde isi fac cuiburi populatiile de testoase. Aici nu s-a dezvoltat o padure, astfel ca solul este acoperit cu ierburi si arbori izolati. In extrema vestica a insulei abunda arborii introdusi precum papaya si cocotierii.

Intre Octombrie si Aprilie, insula este zona de imperechere pentru un mare numar de pasari marine. Pe langa abundenta fauna de recif prezenta aici, insula este vizitata in prima parte a lui Octombrie, de catre difeirte specii de cetacee aflate pe traseele de migrare anuale.

Imagine HR a recifului si insulei.

Harta a zonei.

In zona se afla si cateva epave ale unor nave care s-au lovit de recif. O fotografie a insulei Heron a fost inclusa pe Voyager Golden Record, o baza de date cuprinzand exemple ale diversitatii vietii si culturii pe Terra, baza de date care a deposit limitele sistemului solar la bordul navetelor spatial Voyager 1 si Voyager 2.

sursa imagini si info : wikipedia, RomarTraveler, Heron Island Australia

Reclame

2 răspunsuri

  1. Din punctul meu de vedere, insulele coraligene sunt cele mai frumoase. Nu prea ai cum sa le compari cu cele vulcanice si mai ales cu cele continentale. Cred ca daca macar o data in viata as rataci prin nisipul lor incredibil de alb, as crede ca am ajuns in paradis. Si nu as fi prea departe de adevar. 🙂

    • hmmm … ai dreptate … Insa ce poti spune de Santa Lucia ?! 🙂 … Sau Reunion … Pentru mine esentialul sunt cocotierii … cred ca m-as simti bine si intr-un mall daca ar avea asa ceva 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: