Butaritari

Butaritari este un atol situat in Oceanul Pacific. Face parte din statul Kiribati. La 3 km NE se afla un alt atol numit acum Makin. In trecut actualul Butaritari era numit astfel, precum vecinul sau, care i-a preluat intre timp numele ( anterior se numea  Makin Meang).

Suprafata totala a lui Butaritari este de 13,6 Km patrati. In 2002 populatia numara 4,200 locuitori. Atolul are o forma trapezoida, avand o lungime de 30 Km, de la E la V si o latime de aproximativ 15 Km. de la N la S. In partea vestica se afla un recif sufundat si faramitat, care cuprinde cateva canale, intre acestea aflandu-se mici insulite. Un recif continuu dar lipsit de pamant uscat se intinde pe latura Nordica. Acesta devene lat de 1,75 Km in coltul nord estic, acolo unde se afla cateva insulite. In extremitatea nord vestica se afla doua insule mai importante, Bikati (1Km patat) si Bikatieta. Partea sudica si SE se prezinta ca o suprafata de pamant aproape continua, cu latimi cuprinse intre 0,2 si 0,5 Km sau chiar mai largi in zonele unde reciful isi schimba directia.

Laguna este deschisa fluxului oceanic, fiind adanca astfel ca poate adaposti nave mari, dar culoarele de patrundere sunt inguste. In zona sudica s-a dezvoltat mlastini cu mangrove.

Asezarile de pe atol sunt Butaritari, Keuea, Kuma, Tanimaiaki si Tekabetete. Cel mai mare este Butaritari, avand o populatie de 2,000 de locuitori.

Clima este extrem e umeda, aversele fiind abundente, mai ales in perioadele influentate de El Nino.

Pe Butaritari a locuit o perioada Robert Louis Stevenson. In cartea sa, “In The South Seas” acesta face o larga descriere a atolului si a istoriei sale. De-a lunguil timpului aici au avut reprezentante companii comerciale britanice , germane sau japoneze.

Situarea strategica a atolului a facut ca, imediat dupa atacul de la Pearl Harbor, Imperiul Japonez sa trimita aici forte armate, asigurand flancul estic al zonei maritime controlate de japonezi, precum si eficientizarea patrulelor aeriene deasupra Baker island, Tuvalu sau Ellice Islands. In 1942, batalia ramasa in istorie cu numele de “Battle of Makin”, s-a incheiat cu victoria americanilor, in fata unor japonezi inferiori ca numar si dotare, dar care au provocat numeroase pierderi.

In prezent pista de aterizare din Butaritari a fost extinsa la dimensiunile avute in timpul WW2. Intentia a fost ca atolul sa fie o punte de legatura intre Kiribati si Insulele marshall, insa falimentul Air Nauru in 2008 a facut ca singura legatura aeriana sa fie prin Fiji.

sursa imagini & info : wikipedia, travelworld, anaconda- sailing

2 răspunsuri

  1. Ce National Geographic? Intrati pe blogul lui Klausen! Pe bune ca’mi imbogatesc cultura generala la tine pe blog! 🙂

    • 🙂 merci ! …
      ps. NG este religie pentru mine 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: