„The Land God Made in Anger”

Skeleton Coast este denumirea  coastei atlantice intre sudul Angolei si nordul Namibiei. Se intinde din nord de la raul Kunene pana in sud, la raul Swakop. Anumite surse se refera la Skeleton Coast ca fiind intreaga zona costala a desertului Namib. Triburile boshimane din interiorul Namibiei numesc zona “Tinutul pe care Dumnezeau l-a facut la manie”…

Curentul rece Benguela invaluie coasta frecvent de-a lungul anului in ceturi dense oceanice numite “cassimbo” de catre angolezi. Vantul bate dinspre continent spre mare, climatul fiind extrem de arid. Permanent, valuri agitate lovesc tarmul, astfel ca in trecut era posibil sa ajungi la tarm printre valurile agitate, insa imposibil sa treci in sens invers, catre larg.

Numele coastei vine de la scheletele de balena si foci, care acopereau plajele in perioada de varf a vanatului acestor animale, dar si de la epavele vaselor care au naufragiat aici din cauza cetii. In zona zac mai mult de 1,000 de epave de diferite marimi, provenind din diferite zone ale lumii.

In general coasta este plana, in partea de sud fiind formata din campii de pietris in timp ce nordul este dominat de dune de nisip inalte.

Zona dintre raurile Ugab si Kunene, aproximativ 16,000 Km patrati, a fost declarata Parc National. Partea de nord a parcului este zona salbatica protejata. Punctele de atractie sunt castelele de lut de la Hoarisib, salinele de pe Agate Mountain sau colonia de foci de la Capul Fria.

Coasta Skeleton a fost subiectul a nenumarate documenatre care isi indreptau atentia asupra adaptabilitatii faunei si flori locale la ariditatea extrema a tinutului. Majoritatea speciilor de plante si insecte din sistemul de dune depind de umezeala proodusa ceata marina care invaluie coasta. Albiile raurilor sunt adapost pentru babuini, giraffe, lei, gazele sau rinoceri negri.

surse imagini & info : wikipedia, commons.wikimedia, grandpoohbah

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: