Aitutaki

Cunoscut si sub numele de Araura sau Utataki si aflat la nord de Rarotonga, atolul Aitutaki este al doua cea mai vizitata insula a statului Cook Islands. Are o populatie totala de 2,000 de locuitori iar capital si, in acelasi timp, satul principal este Arutanga aflat pe latura vestica a atolului.

 

Aitutaki are o structura combinata insulele sale fiind atat de origine vulcanica, precum si de origine coraligena. Elevatia maxima este de 123 de metri, in locul numit Maunga Pu, aflat aproape de extremitatea nordica a atolului. Suprafata de uscat a Aitutaki este de 18,05 Km patrati dintre care 16,8 Km patrati sunt reprezentati de insula omonima.

 

Insula principala, care este de origine vulcanica se prelungeste, in partea sa estica, cu Peninsula Ootu, o fasie de pamant de origine coraligena, indreptata in directie sudica, cu o suprafata de 1,75 Km patrati. Laguna are o suprafata de 50 Km patrati.

 

Alte insule importante sunt : Ee (Niura) – 29 hectare, Akaiami – 42 hectare , Tekopua – 71 hectare. Toate acestea sunt motu, insule coraligene.

Pe insula Akitua, un motu cu suprafata de 15 hectare se aflat Aitutaki Lagoon Resort & Spa.

 

Aitutaki are aproximativ forma unui triunghi echilateral cu laturi de 12 kilometri. Latura sudica este aproape in intregime aflata sub nivelul marii in timp ce latura estica prezinta un sir de insule mici (majoritatea coraligene – motus). Latura vestica include majoritatea formelor de relief importante ale atolului. Aici se gaseste un pasaj prin recif care permite ancorarea aproape de tarm in apropierea capitalei Arutanga. Un alt pasaj, mai ingust, aflat in partea de sud a laturei vestice permite patrunderea vaselor mai mici in laguna care ocupa majoritatea partii sudice a atolului. Coltul de nord al triunghiului este ocupat de insula principala Aiutatiki. Solul volcanic al acesteia permite cultivarea fructelor tropicale si a legumelor. In partea Nordica a atolului se afla aeroportul local, iar in partea sudica se gaseste o zona propice pentru aterizarea hidroavioanelor.

 

Aitutaki este divizat in 8 districte : Amuri, Ureia, Arutanga, Reureu, Nikaupara, Vaipae, Tautu, Vaipeka. Acestea sunt la randul lor impartite in 19 tapere.

 

Aitutaki este celebru pentru laguna sa cu ape turcuoaz, insulele nelocuite si plajele umbrite de palmieri. Pana in prezent atolul a fost ferit de invazia turistica. Printre punctele de interes pot fi mentionate cea mai veche biserica crestina din insulele Cook precum si cativa arbori Banyan uriasi.

Banyan tree in Hawai’i

Cea mai importanta atractie a atolului este insula Tapuaetai, aflata in sud estul lagunei. De acici se poate admira cea mai buna priveliste a lagunei Aitutaki iar in functie de flux, se poate calatori pe un banc de nisip pana la o distant apreciabila fata de insula. Excursiile pe Tapuaetai sunt disponibile din orice hotel sau resort de pe atol.Insula a primit titlul de ‘ Australasia’s Leading Beach” la World travel Awards, Sydney 2008.

Cea mai importanta sursa de venit a locuitorilor o reprezinta turismul, desi aici se ajunge relative greu datorita inexistentei zborurilor international. Totusi, aici exista un numar important de moteluri si resorturi turistice de la cele “low budget” pana la cele incadrate “luxury”. In acest moment exista planuri pentru construirea altor facilitati turistice.

Cel mai important sport in Aitutaki este rugby-ul. Exista 4 cluburi care au 8 echipe. Cei mai buni jucatori formeaza o echipa care concureaza cu echipa rivala de pe Rarotonga.

Primii locuitori au ajuns aici in jurul anului 900, fiind polinezieni. Primul contact cu europenii a avut loc in 11 Aprilie 1789. Vasul se numea “HMS Bounty” si a devenit mai apoi celebru in urma unei rascoale notorii.

Pacificul si reciful Aitutaki, din cel mai ianlt punct al atolului.

Aitutaki a fost prima insula din Cook Islands care a aceeptat crestinismul, in urma vizitei  lui John Williams in 1821. In timpul WWII aici a aexistat o baza a aliatilor. Unii dintre membrii personalului au ramas pe atol dupa finalul raboiului intemeindu-si familii. Intre anii’50 si ’60, Aitutaki a fost o halta pe parcursul Coral Route, o linie aeriana pentru hidroavioane.

IMAGINI EXCEPTIONALE AICI.

Aici s-au filmat programele “Shiprecked” 2000 si “Survivor: Cook Islands”. In Februarie 2010 ciclonul Pat a facut ravagii in Aitutaki.

sursa imagini & info : wikipedia, wikimedia commons, PHILARMITAGE, Aici, theodora

7 răspunsuri

 1. Ahh ce-as merge acolo si-n secunda 2 de-as avea posibilitatea ..

  • se ajunge greu (multe schimburi de avion) dar este perfect realizabil … devine din ce in ce mai populara zona … da, si eu mi-as dori …

   Se spune ca nu ai vazut nimic din Marile Sudului daca nu ai ajuns in Insulele Cook … Valabil si pentru cei care au fost in Bora Bora 🙂

 2. Arata superb!

  • arata, fir-ar sa fie …
   nu ma mira ca cei care au lucrat acolo in timpul WWII , si-au dorit sa ramana … si eu as fi facut-o

 3. Daca ai bani ajungi oriunde.

  • Si cum aia la noi cam lipsesc, ne multumim cu privitul.. afara! 😆

   • privitul … in cazul meu … cel mai bun mijloc de transport 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: