Lakshadweep

Apele calde ale Oceanului Indians calda cea mai mica subdiviziune teritoriala a Indiei, numita Lakshadweep sau Laccadive Islands (pana in 1973). Acesta este un grup de insule aflatin Marea Laccadive (parte a Marii Arabiei), la o distanta de 200 pana la 300 Km de  coasta Indiei. Este impartit administrativ in trei subdiviziuni : Amindivi , Laccadive si Minicoy.

sursa wikipedia ; Copyright : Lenish Namath

Arhipelagul este format din 12 atoli, 3 recifi (de fapt atoli aproape scufundati , cu cateva insule joase de nisip – cays, fara vegetatie) si 5 bancuri scufundate (atoli acoperiti de apa), care formeaza in total 36 de insule. Majoritatea atolilor sunt orientate dela NE catre SV, cu insulele pe partea estica a inelului de corali, catre India. Suprafata totala de uscat este de 32 Km patrati. Unsprezece dintre insule sunt locuite, sase in Amindivi, patru in Laccadive si Minicoy.

Kavaratti (sursa wikimedia commons ; author Mehdi Hassan)

Insule importante ca  suprafata sunt Agatti (3.84 Km patrati), Androth ( 4,90 Km patrati) si Kavaratti ( 4.22 Km patrati), aflate in grupul Laccadive si Minicoy ( 4.80 Km patrati) aflata in grupul cu acelasi nume. Suprafata totala a lagunelor este de 4,23.14 Km patrati.

Kavaratti (sursa : wikimedia commons)

Capitala este Kavaratti, aflata pe insula cu acelasi nume. Populatia totala a insulelor era de 60,595 in 2001. Pe insula Agatti se afla un aeroport care pune la dispozitie zboruri directe catre India.

Agatti ( sursa wikimedia commons)

Din punct de vedere etimologic numele arhipelagului inseamna “o suta de mii de insule” in sanscrita. Locuitorii insulelor din partea Nordica vorbesc un dialect al limbii malayala, in timp ce locuitorii atolului Minicoy, aflat in sudul extrem al arhipelagului vorbesc Mahl, o variant a Divehi, limba din Maldive. Din punct de vedere etnic acestia sunt apropiati de maldivieni in timp ce ceilalti locuitori sunt inruditi cu populatia Malayali din India, desi au suferit puternice influente din partea arabilor.

sursa imagine : wikimedia commons

Urme arheologice budiste atesta locuirea insulelor inca din secolul VI sau VII. Conform traditiilor islamul a fost adus aici in secolul VII de catre un arab numit Ubaidulla, al carui mormant se afla pe atolul Androth. In secolul XVII portughezii au luat controlul asupra insulelor, interesati fiind de fibra nucilor de cocos, insa au fost alungati de catre insulari. Istoria insulelor este strans legata de cea a diferitelor dinastii care au condus zonele apropiate ale Indiei, aceste familii avand autoritate asupra insulelor timp de sute de ani. Din 1956 insulele formeaza un teritoriu al statului Indian, condus de un administrator numit de catre guvernul central.

Kadmat (sursa imagine : wikimedia commons ; author Mahendra Bhangui)

Principalul produs al insulelor este nuca de cocos, Lakshadweep fiind cel mai important producator al Indiei. Nucile de aici sunt de o calitate ridicata, fiind cultivate pe nu mai putin de 2,598 hectare. Principala industrie este legata de cocos. Exista cinci fabric care extrag fibra de cocotier precum si alte unitati de productie care prelucreaza material prima furnizata de cocotier.

sursa imagini : wikimedia commons

In ultimul timp insulele au devenit o atractie din punct de vedere touristic, intrucat guvernul Indian vede in turism viitorul zonei, incapabile sa sustina activitati industrial de alt fel.

sursa NASA via wikimedia commons

Este nevoie de permis special pentru a vizita insulele, Indian sau nu, si chiar si asa anumite insule sunt interzise strainilor. Cel mai simplu este sa rezervi un pachet turistic prin tour operatorul guvernamental ( http://www.lakshadweeptourism.com/ ). Strainii au voie sa stead oar pe Agatti,Bangaram si Kadmat, plus tranzitul de maximum 12 ore prin Kavaratti .

sursa imagine : wikimedia commons ; author Rupankar Mahanta

Cu exceptia insulei Bangaram, alcoolul este interzis cu desavarsire. Deteriorarea coralilor este pedepsita sever. Pe insule nu ai alternative : te poti deplasa pe jos au cu biciclete inchiriate.

sursa : wikitravel

Atractiile insulelor sunt viata marina bogata, vagetatia luxurianta, resorturile turistice si moscheele din Kavaratti (aproximativ 52 dintre care cea mai cunoscuta este Ujra). Insula Kadmat, una dintre cele mai vizitate pune la dispozitie o laguna intinsa. O alta laguna, cunoscuta la nivel mondial pentru luxurianta viata marina este in insula Kalpeni. Bangaram este recunoscuta ca una dintre cele mai bune destinatii din lume datorita plajelor sale si a palmierilor deosebiti. Insula se afla la aproximativ 8 Km de Agatti, care este poarta de intrare in Lakshadweep. Aici sunt unele dintre cele mai bune plaje din lume, pentru amatorii de inot. Sunt dis[ponibile sporturi ca snorkeling, deep sea fishing, sailing, water skiing, kayakingl si scuba diving. Totusi Lakshadweep este o destinatie scumpa. Sistemul all-inclusive este prezent aici.

sursa : wikimedia commons

Resort-uri :

Agatti Island Beach Resort , Bangaram Island Resort , Kadmat Island Resort .

Sezonul turistic se intinde intre Decembrie si May cand este mai uscat si racoare. Din May pana in Septembrie este sezonul musonic, caracterizat prin averse abundente.

surse : wikipediawikimedia commons & wikitravel

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: