Tropical Delights 10

1. Bignay (Antidesma bunius)

sursa imagine : Wikipedia (author Asit K. Ghosh Thaumaturgist)

Bignay, (scris si bugnay sau bignai) este un arbore fructifer intalnit in Asia de SE, Filipine si Australia de Nord. Este originar din aceasta zona. Se dezvolta atat sub forma unor arbusti scunzi cat si sub forma unor arbori inalti de pana la 30 de metri. Are frunze mari, de forma ovala, care formeaza un frunzis des. Florile au un miros puternic, destul de neplacut. Fructele sunt asemanatoare cireselor, fiind albe la inceput si devenind apoi rosii, pentru a ajunge negre la maturitate.  Cresc in ciorchini dar se coc neuniform astfel ca un ciorchine poate avea fructe de diferite culori. Pielita fructelor contine un suc rosu in timp ce pulpa alba contine un suc incolor. Fructele au un singur sambure. Au un gust asemanator afinelor, atunci cand sunt necoapte. La maturitate prezinta un gust dulce acrisor. Fructele sunt folosite pentru gemuri si dulceturi, iar copacul este cultivat ca arbore decorativ in Java.

2. Canistel (Pouteria campechiana)

Canistel este un arbore peren care creste in America Centrala si Mexicul de Sud. A fost naturalizat si in Brazilia, Taiwan sau Vietnam. In Filipine i se spune Tiessa. Este des confundat cu lucuma. Arborele atinge 10 metri si produce fructe de culoare galbena sau portocalie care ating pana la 7 centimetri lungime. Au o pulpa dulce, a carei textura este similara albusului de ou fiert. Este inrudit cu abiu.

3. Chempedak

sursa wikipedia

Chempedak este un arbore originar din Asia de SE, fiind intalnit din Malaysia de Vest pana in West Irian, in Papua Noua Guinee. A fost naturalizat si in Queensland, Australia. Fructele sale au forma unui salam atingand intre 22 si 50 centimetri lungime si o circumferinta de la 10 la 17 centimetri.  Coaja este subtire si verde fiind formata din mici hexagoane plate sau iesite in relief. Pulpa dulce si zemoasa imbraca semintele care sunt necomestibile. Gustul este asimilat unei combinatii intre jackfruit si durian. In Malaysia pulpa este inmuiata intr-un aluat si apoi prajita. Nu stiu daca asemanarea la gust cu durian-ul implica si mirosul emanat de catre acesta.

4. Buddha’s Hand

sursa imagine : wikipedia (author – wonderferret)

Buddha’s hand este o specie de citrice extrem de inmiresmate. Fructele sunt segmentate sub forma unor degete. Creste sub forma unor arbusti sau tufisuri ale caror ramuri sunt acoperite cu tepi. Produc flori albe extrem de aromate. Fructul are o coaja foarte groasa ceea ce lasa putin spatiu pulpei. In general nu are suc si nici seminte. Fructul este folosit de chinezi si japonezi pentru a aroma camerele si hainele. Pielita poate fi zaharisita si este folosita ca mirodenie in bucataria occidentala. Maduva alba nu este amara ca la alte citrice astfel ca “degetele” pot fi maruntite si folosite la salate. Fructele au si o semnificatie religioasa in templele budiste, fiind oferite ca ofranda. Este originar din NE Indiei sau din China. Copacul este intolerant la frig dar si la caldura excesiva sau seceta.

5. Coco de Mer (Lodoicea maldivica),

Coco de Mer, singurul membru al genului Lodoicea, este un palmier care crested oar in insulele Praslin si Curieuse din Seychelles. A existat sip e alte insule ale arhipelagului dar a disparut. In trecut, cand Seychelles erau nelocuite, a fost cunoscut sub numele de Cocotier de Maldive. Nucile, care dupa terminarea procesului de germinare pot pluti, au f ost purtate de curentii marini pana in Maldive unde erau colectate de pe plaje si considerate extreme de valoroase fiind comercializate, avand asociate utilizari medicinale, datorita formei care inspira imaginea unei femei. Se credea ca nucile cresc intr-un arbore mitic , ce crestea pe fundul marii. In Europa, nucile erau slefuite si impodobite cu pietre pretioase devenin piese de colectie. Adevarata origine a nucilor a fost descoperita abia in 1768. Acum copacul este protejat avand in vedere aria restarnsa in care creste. A fost naturalizat si pe insulele Mahe si Silhouette din Seychelles unde este folosit si ca arbore decorative. Arborele ajunge la inaltime de 34 metri. Fructele au 40-50 centimetri in diametric si ating 15-30 Kg. Fructul care are nevoie de 6-7 ani ca sa ajunga la maturitate si de inca doi ani ca sa germineze, mai este cunoscut si sub denumirea de” nuci de Seychelles”. Este singurul caz de gigantism din flora insulelor. Specia detine recordul de cel mai mare fruct inregistrat vreodata (42 kg).

sursa imagini : wikimedia commons

9 răspunsuri

  1. Interesant! 🙂 Despre degetele lui Buddha mai postasem si eu ceva, dar foarte succint.

    • ai gasit pe undeva ?!?! 🙂
      ca dau o fuga si daca e la Satu mare !…. sunt tare curios, de cand am descoprirt kumquats …

      • Din pacate nu am dat de asa ceva pe nicaieri. De obicei la carrefour si Real mai gasesti fructe exotice ciudate .

  2. da. in Ploiesti exceleaza carrefour si Kaufland … ii vizitez des dar in ultmilul timp n-au mai adus nimic … banuiesc a fi din cauza sezonului cald la noi …

  3. Arata ciudat totusi. Ai avea curajul sa le mananci?

    • da. am facut destule de multe teste … unele ok, altele penale … da’ m-am ales cu cel putin trei fructe pe care le cumpar in mod curent (passion fruit, kumquats si acum, recent, physalis) …
      din pacate am epuizat variantele, cred ca am incercat tot ce se vinde pe la noi in supermarket-uri …

      • Bine, atunci o sa incerc si eu passion fruit. Kumquats asta ce mai e? Trebuie sa caut pe google. 😦

  4. kumquats sunt niste citrice care seamana cu niste portocale, foarte mici, cat degetul … coaja este foarte dulce si incredibil de aromata … eu o maruntesc si o adaug peste prajiturile din comert … este excelenta …

    passion fruit o adaug peste salatele de fructe (miezul ala gelatinos) … schimba total gustul …

    • kumquats gasesti in kaufkand, sau cel mai sigur la carrefour

Lasă un comentariu