Starbuck Island

Aflat in partea centrala a grupului Line Islands, parte a statului insular Kiribati, din Pacificul Central, Starbuck Island este un atol din corali nelocuit, numit in trecut, printre altele,  “Barren Island”, “Hero Island” sau “Starve Island”.

Atolul are o suprafata de 1,620 hectare, avand o lungime de 8,9 Km E-V si o latime maxima de 3,5 Km N-S. Este o insula joasa formata din calcar coraligen, cu plaje abrupt, marginite de tarmuri cu inaltime de 6 pana la 8 metri, formate din resturi de corali. In partea estica s-au format cateva lagune hipersarate care, din cand in cand, seaca, devedind adevarate capcane. Se spune ca in perioada mineritului de guano un lucrator a patruns intr-o zona de nisipuri miscatoare fiind salvat in ultimul moment.

Starbuck este una dintre cele mai aride insule din grupul  Line, aici negasindu-se surse de apa potabila. Vegetatia, saraca, este reprezentata de tufe pipernicite de Sida fallax si arbusti Cordia subcordata, predominante fiind insa plantele ierboase care formeaza pasuni. Poze recente arata un palc de palmieri dezvoltat in centrul atolului.

O colonie de pasari marine estimate la 3 pana la 6 milioane de indivizi (Sooty Terns), alaturi de sobolani polinezieni, pisici salbatice, testoase, precum si alte pana la 15 specii de pasari formeaza fauna locala.

Insula a fost, probabil, zarita prima data in 1823 de catre unul dintre verii Valentine sau Obed Starbuck. Marea Britanie a controlat teritoriul atolului incepand cu 1866. Intre 1870 si 1893 aici a fost practicat mineritul de guano. Datorita inaltimii joase si a recifilor din vecinatatea sa, multe nave au naufragiat aici, cea mai importanta fiind Eurayle, nava franceza ce s-a scufundat aici in 1870. Echipajul a supravietuit 35 zile pe atol inainte de a fi fost salvat.

Din 1979, Starbuck este parte a statului independent Kiribati. Este vizitat ocazional de yacht-uri sau cercetatori.

sursa imagini si info : wikipedia, wikimedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: