Tropical Delights 11

1. Longan

Arborii tropicali Longan sunt originari din zona sud-sud-estica a Asiei. Extrem de sensibili la frig  (nu rezista sub 4,5 grade Celsius), acestia pot atinge o inaltime de pana la 67 metri, preferand solurile nisipoase. Denumite si “ochiul dragonului”, fructele , asemanatoare cu lychee, au pulpa translucida, prin aceasta distingandu-se samburele, negru,mic  si foarte tare, fructul semanand astfel cu un glob ocular. Coaja este casanta atunci cand fructele sunt coapte (se sparge usor precum coaja semintelor de floarea soarelui) si mai elastica atunci cand sunt culese prea devreme. Fructele, foarte dulci si zemoase, sunt folosite la prepararea unor retete locale precum supe sau deserturi, dar pot fi consumate si proaspete sau uscate. Se intalnesc si in compoturi prin supermarketuri. Medicina chineza atribuie fructelor de longan efecte relaxante.

surse imagini : wikimedia

2. Bael

sursa imagine & info : wikipedia

Bael este un arbore cu trunchi subtire, originar din India care s-a raspandit in intreaga Asie de SE ajungand pana in Java si Filipine. Este denumit in extrem de multe feluri (Bilwa, Kuvalam,Madtoum, Maredu sau Maja, printre altele). Arborele ajunge pana la 18 metri inaltime, iar crengile sale prezinta tepi . Florile sunt extrem de aromate iar frunzele pot fi consumate in salate. Fructul are o coaja lemnoasa, neteda, care uneori este foarte tare, necesitand un ciocan pentru a fi sparta. Numeroasele seminte sunt acoperite cu o retea fibroase de fire, impachetata intr-o pulpa groasa, cleioasa si puternic aromata. Fructele sunt consumate ori proaspete ori uscate la soare. Sucul strecurat si indulcit este folosit la prepararea unei bauturi in genul limonadei. In estul Indiei, in combinatie cu sucul de limes, se obtine o bautura numita “bel pana”, foarte populara. Fructele si alte component ale plantei au si aplicatii medicinale sau religioase. Pentru hindusi arborele Bilwa este sacru, neputand gasi un templu care sa nu aiba arbori de acest gen in preajma.

3. Kapok

Kapok provine din zona cuprinsa intre Mexic, Caraibe si nordul Americii de Sud. Este intalnit si in Africa de Vest tropicala. Denumirea “kapok” este folosita si pentru fibrele obtinute din pastaile pe care le produce. Arborele este cunoscut si sub numele de “bumbac de Java” sau Ceiba. Era un simbol sacru pentru  vechea civilizatie maya. Ajungand pana la 70 metri inaltime, trunchiul poate atinge si trei metri in diametru, fiind acoperit, in general, ca si ramurile principale, cu tepi impresionanti. Copacul produce niste pastai  de aproximativ 15 cm, care contin seminte invelite intr-o materie pufoasa galbena, foarte elastica si rezistenta la apa, care are nenumarate aplicatii practice (perne, izolatii etc). Semintele ofera un ulei folosit local la prepararea sapunului sau la fertilizarea solului. Unele triburi din Amazon folosesc pastaile pentru armele alea in care sulfa si proiecteaza sageti. Habar n-am cum se numesc…

sursa imagini & info : Wikipedia

4. Cocona

Cocona este un arbust tropical din America de Sud, cultivat ocazional pentru fructele sale comestibile , dar crescut mai ales ca planta ornamentala, cu obiectia ca nu tolereaza frigul. Acesta are ramuri robuste, frunze extrem de mari si flori asemanatoare cu cele ale cartofului. Fructele aromate au culoarea rosie, galbena sau portocalie, fiind descrise ca o combinatie intre lamaie si rosie.

5. Jacote

sursa imagine : wikimedia

Jacote, numit si Sineguela sau Siwel (in Haiti), este un arbore tropical originar din America Centrala si de Sud, facand parte din familia arborilor acaju. A fost naturalizat si in Filipine sau Nigeria. Frunzele sale cad in scurta perioada de seceta. Fructul este o drupa ovala de 3-5 cm, de culoare rosie si mai rar galbena, la maturitate. Are un singur sambure, mare, necomestibil. Fructele sunt consumate in stare proaspata, cu sau fara coaja. Ocazional fructele necoapte sunt mancate cu sare si otet sau lime juice.

18 răspunsuri

  1. Armele în care sufli – sarbacane (sing. sarbacană):
    http://sarbacana.vocabular.ro/
    Vorbitorii de engleză, mai practici, le spun „blowguns” sau „blowpipes” 😀

    • stiam termenul in engleza, dar habar n-aveam de termenul in romaneste … daca nu mi-ai fi spus ce e, m-as fi gandit la un instrument muzical.

  2. chestia aia pufoasa ma face sa cred ca pasarile cresc in pomi:))

    • hmmm … in Amazonia traieste o specie de pasare care face niste cuiburi senzationale. Nu mai stiu cum ii spune. Sunt sigur ca a desoperit beneficiile izolatiilor cu bumbacul de Java 🙂

  3. asta i-o fi insipirat pe’ai nostri, de-au pus numele masinii Logan?

  4. As da toate fructele tropicale pe banalii nostri struguri. 🙂

    • pe banane ?! … 🙂
      daca as face un top as trece asa :
      1) banane 2) kumquats 3) ananas 4) pere 5) capsuni.
      cu amendamentul ca nu prea mananc fructe, din pacate pentru mine …

  5. De o luna mananc intr-una struguri si nu ma mai satur. Adevarul e ca n-am facut asa ceva niciodata si da , nu i-as da pentru nimic in lume. Am devalizat gradina bunica-mi. Are niste coarna alba de te lingi pe degete. Sunt gustosi strugurii anul acesta, asa ca sunt de acord cu Nice. :9

    • coarna ! … n-am mai mancat din copilarie 🙂 … erau preferatii mei.
      am copilarit la Dealu Mare …

      • Deci printre vii… Frumooooos!9

      • Deci printre vii… Frumooooos!

  6. @ Oana : da, chiar in mijloc, la Urlati.insa nu mi-a placut niciodata vinul. cu exceptia unuia, baut candva, de mult … avea o culoare mov inchis, si era de consistenta cernelei. nu am mai baut niciodata asa ceva . nu stiu ce din ce soi se facea.

    • Odata, acum vreo 10 ani am primit de la o cunostinta niste vin alb de tara…foarte parfumat si parea ca e ulei , nu vin, era destul de dens. Extraordinar de bun. Nu am mai gasit asa ceva de atunci. 🙂

      • presupun ca ceva licoros … n-am baut, dar mi-a recomandat cineva Lacrima lui Ovidiu , de la murfatlar … cum nu sunt fn al vinului, n-am dat curs recomandarii …

  7. Cel pe care l-am gustat atunci era un vin de tara. Lacrima lui Ovidiu e un vin alcoolizat , destul de tare si de pretentios dupa parerea mea. Imi place un pahar de vin bun la o friptura. Nu sunt specialista in vinuri. 🙂
    Am mai baut la un moment dat vin de Porto. E o nebunie dar e foarte tare. Daca bei mai mult de un pahar ti se face rau. Ca o ciudatenie, apropo de vinul portughez, vinul or national e vinul verde . Nu am gustat dar am inteles ca e bun.

    • Mai mult de jumatate de pahar de Porto, scuze!

      • n-am baut niciodata vin de porto, dar daca as ajunge in zona sigur as veni cu o sticla de acolo, souvenir 🙂 …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: