Sala y Gomez

Undeva in Pacific, in extremitatea estica a Triunghiului Polinezian se gaseste o mica insula nelocuita, care face parte din provincia chiliana a Insulei Pastelui. Numele sau este Sala y Gomez.

 sursa : wikipedia (This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license)

Aceasta este situata la 3,210 Km vest de tarmul chilian si la 390 Km nord-est de Insula Pastelui, cate reprezinta cel mai apropiat uscat. Insula este formata din doua masive de stanca, unul de 4 hectare iar altul de 11 hectare, unite in partea nordica printr-un istm cu o latime de aproximativ 30 de metri.  Elevatia maxima pe stanca estica este de 30 de metri deasupra nivelului marii, in timp ce pe stanca vestica elevatia maxima ajunge la 26 de metri.

sursa Matthew Mumford via Wikipedia

Sala y Gomez are o origine vulcanica, fiind varful unui munte care se ridica 3,500 de metri, de pe fundul marii. Insula Pastelui face parte din acelasi lant muntos submarin, cele doua insule fiind singurele varfuri care depasesc nivelul marii. Un alt varf al aceluiasi munte ajunge pana la 25 de metri de suprafata marii, la doar 1,5 Km departare de Sala y Gomez. Este denumit Scott Reef.

sursa imagine : Wikimedia 

Insula este permanent lovita de valuri, pe coastele sale existand nenumarate pisicine naturale cu apa de mare. Malurile stancoase, cu inaltime maxima de 10 metri, fac dificila ancorarea, cu exceptia momentelor foarte calme ale marii. Nu exista surse de apa potabila insa intr-o depresiune de pe stanca estica se formeaza o balta intermitenta de apa de ploaie de pana la 75 de metri diametru, esentiala pentru colonia de pasari marine ce cuibareste aici. Chiar si cand aceasta seaca nisipul de pe fund este umed inca de la cativa centimetri adancime. In aceasta zona se poate ateriza in siguranta cu elicoptere.

Stancile sunt in general sterpe , cu exceptia zonelor mai inalte unde cresc doar patru specii de plante dintre care una de feriga. In afara unor specii de insecte si a unei bogate faune marine care include pesti de recif si rechini, insula este populata de numeroase specii de pasari marine, al caror numar depinde de conditiile meteorologice.

Nu exista dovezi ca insula sa fi fost vreodata locuita, insa este sigur ca insula a fost vizitata de catre locuitorii din Rapa Nui (Insula Pastelui) care o numeau Motu Motiro Hiva sau „Insula Pasarilor de pe drumul catre Hiva”. Pentru poporul din Rapa Nui, „Hiva” este taramul mitic de bastina al polinezienilor, si cum Sala y Gomez se afla, privita dinspre Insula Pastelui, in directie opusa celorlalte insule polineziene, Thot Hyerdahl, initiatorul expeditiei „Kon Tiki” a stipulat ca au existat contacte intre Polinezia si America de Sud, inainte de venirea europenilor.

sursa imagine : Wikipedia 

Primul european care a zarit insula a fost spaniolul Jose Salas Valdes, in August 1793. Primul care a oferit o descriere amanuntita a fost alt spaniol, Jose Manuel Gomez. Chile a revendicat insula in 1808. Incepand cu luna trecuta,  150,000 de metri patrati din jurul insulei sunt catalogati ca rezerva naturala.

Reclame

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: