Manuae

Manuae este un atol nelocuit situat in grupul sudic de insule al statului Cook Island, la o distanta de aproximativ 100 Km sud est de Aitutaki, de care este legat dpdv administrativ. Atolul se afla pe varful unui vulcan scufundat ale carui pante coboara 4,000 de metri pana pe fundul marii.

author : NASA

Doua insule se afla pe atol, Manuae (2.1 Km patrati) in vest si Te Au O Tu (3.9 km patrati) in est, insumand o arie de 6,17 Km patrati. Intre aceste doua insule se afla o laguna putin adanca cu aria de 13 km patrati.

Atolul este inconjurat de un recif care nu are trecatori care sa permita accesul in laguna. Exista un pasaj ingust aflat in extremitatea vestica insa latimea maxima a acestuia  de doar 4 metri face accesul deosebit de periculos.

sursa : Aici

Manuae este rezervatie marina, fiind un important loc de imperechere pentru pasarile marine si testoase, in timp ce apele inconjuratoarse au o abundenta fauna marina. La 13 Km vest de Manuae se afla zona numita Astronomers Bank, o culme a lantului muntos care cuprinde si vulcanul pe care se afla atolul, culme care ajunge pana la 300 de metri de suprafata oceanului.

Manuae a fost prima dintre insulele arhipelagului Cook zarita de catre cel caruia ii poarta numele, James Cook, in 23.09.1773. Initial , englezul a numit insula Sandwich, schimband ulterior denumirea in Hervey Island, numele Sandwich fiind atribuita insulelor Hawaii, unde James Cook avea sa moara sase ani mai tarziu, rapus de seful hawaian Kalanimanokahoowaha. Denumirea Hervey a fost extinsa intregului grup de insule care a fost schimbata in actualul Cook island de catre cartograful rus von Krusenstern in 1824. Pentru o perioada, incepand cu 1888, britanicii au folosit atolul ca o colonie penitenciara. Detinutii munceau pentru Cook Islands Trading Company, care producea copra.

author : ORTHO.LINZ.GOVT.NZ sursa Wikipedia

Nelocuit incepand cu jumatatea anilor ’70, atolul a avut o populatie inregistrata de pana la 120 de persoane in 1965, cand a fost vizitat de mai multe expeditii aflate in cautarea unui loc propice pentru observarea unei eclipse solare. In acea perioada productia de copra aducea venituri locuitorilor concentrati intr-un sat aflat in apropierea extremitatii vestice a atolului. Exista si o pista de aterizare, insa este incerta starea acesteia (pe google map, arata chiar rau de tot).. Atolul este vizitat ocazional de catre pescarii din Aitutaki. Se poate ajunge aici pe mare, dinspre Rarotonga. Este insa un drum lung …

WALLPAPER HARTA HR

Descoperirea atolului este disputata de localnicii din Aitutaki care spun ca acesta a fost zarit prima data de exploratorul polinezian Ruatapu, in timp ce locuitorii din Atiu spun ca doi frati localnici si sotiile lor s-au stabilit primii aici.

sursa imagini & info : Wikipedia, aici,

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: