Malé

Poarta catre Maldive o reprezinta capitala statului si cel mai mare oras al natiunii, Male.

sursa imagine : wikipedia (image credit : Shahee Ilyas)

Orasul este situat pe patru insule localizate in partea sudica a atolului Kaafu, numit si North Male Atoll. Insula are o lungime de 1,7 Km si o latime de 1 Km.

sursa imagine : wikipedia – photo taken by uploader (a_robustus)

Partea centrala a orasului este formata din insula Male. Aceasta este puternic urbanizata, zona construita ocupand aproape in intregime suprafata insulei. Aproape o treime din populatia Maldivelor traieste in male, populatia atingand 103,693 locuitori in 2006. Aici se afla si un port comercial, central strategic al activitatii comerciale a statului. Compania aeriana de stat, Maldivian, are sediul in Male. Insula centrala are patru subdiviziuni : Henveiru, Galolhu, Maafannu si Macchangolhi.

sursa imagine : wikimedia

Insula Vilingili din apropiere este al cincea subdiviziune a orasului. Aceasta a fost initial o inchisoare, fiind transformata apoi in resort touristic. In limba locala Dhivehi numele Vilingile (sau Viringili) este folosit pentru a desemna orice insula nelocuita de langa o alta locuita. Al saselea district esta insula artificiala Hulhumale data in folosinta incepand cu 2004. Aeroportul national este situat pe insula Hulhule care face parte deasemenea din oras. Pe reciful Gulhi Falhu este planificata construirea unui port. In prezent orasul este inconjurat de diguri.

sursa imagini : wikipedia

Granitele orasulul s-au extins prin extinderea artificiala a suprafetei de uscat. Insula centrala Male este cunoscuta ca fiind a doua cea mai dens populate insula a lumii dupa Ap Lei Chau din Hong Kong. Apa curenta este extrasa din puturi de 50-60 metri si desalinizata. Energia electrica este generate prin folosirea generatoarelor diesel. Apa menajera este pompata direct in ocean fara a fi procesata, in timp ce gunoiul menajer solid este folosit pentru umplerea lagunei Thilafushi din apropiere in vederea urbanizarii. Aeroportul a fost construit in acest fel.

sursa imagine : wikipedia ( author : nattu)

Male International Airport dispune de facilitati moderne, incluzand banci, ATM-uri, farmacie sau internet caffe.Majoritatea turistilor sunt preluati de catre agentii si transportati catre resorturile turistice prin intermediul hidroavioanelor sau a barcilor. In cazul in care destinatia este orasul Male, exista bacuri care duc catre aceasta destinatie, o calatorie durand 15-20 minute, frecventa barcilor fiind de 15 -20 minute ziua sau 30 minute in timpul noptii.

Orasul poate fi inconjurat lpe jos in aproximativ o ora. Transportul public este limitat la taxiuri.

sursa imagini : wikitravel

Strada principala a orasului, Boduthakurufaanu Magu, este locul unde pot fi gasite bancile si institutiile guvernamentale si se afla de-a lungul tarmului Nordic. La mijlocul acesteia se afla piata Jumhooree Maidhaan, un punct de referinta al orasului, unde se gaseste un mic parc cu un imens catarg cu steagul Maldivelor.

sursa imagine : wikitravel

Principalele puncte de interes ale orasului sunt Moscheea Hukuru Miskiiy, construita in 1656 de sultanul Ibrahim Iskandar Intaiul (non musulmanilor nu le este permisa intrarea), Mulee-Aage , un palat construit in 1906 aflat in fata Hukuru Miskiiy, Centrul Islamic aflat la sud de Jumhooree Maidhaan, care cuprinde si cea mai mare moschee din Maldive, capabila sa gazduiasca 5,000 de persoane ( interzisa fotografierea interiorului), Sediul Apararii nationale, o cladire sinistra, fara ferestre care aminteste de guvernarea dura care a supus pana recent natiunea . Un alt obiectiv touristic il reprezinta Parcul Sultanului si Muzeul National. Insula artificiala Hulhumale ofera oportunitatea unei excelente panorama a portului Male precum si ocazia frecventarii unor restaurant si cafenele de calitate.

sursa imagine : wikimedia

In partea estica a insulei se afla o mica plaja artificiala, de o calitate buna, insa avand in vedere ca te afli in Maldive este o alternative palida comparative cu oferta halucinanta a tarii. Este insa un loc bun pentru surfeurii experimentati, insa trebuie avut in vedere ca legile islamice impun scaldatul imbracat. Exista posibilitatea imbarcarii la bordul unui submarine care face curse de 30-40 minute in apele care inconjoara orasul, oferind o experienta de neuitat.

sursa imagini : wikimedia (author : Ziansh )

Alte locuri de vizitat sunt Male Market aflata in partea de nord a orasului, precum si Piata de peste, un loc nu tocmai curat dar care ofera o cafenea –restaurant ( Maarukeytu Hota) unde se poate servi cel mai proapsat peste din oras. Supermarket-ul de stat este intesat de marfuri locale si de import, practicand preturi sensibil mai mici decat resorturile turistice. Un alt loc pentru shoping este capatul Nordic al strazii Chaandhanee Magu, numita si Singapore Bazaar, datorita marfurilor provenite de acolo. Se pot cumpara souveniruri precum “thudu kuna”(tesaturi locale) sau miniaturi “dhoni” (barca traditionala), insa trebuie stiut ca nu se permite scoaterea din atar a obiectelor realizate din carapace de testoasa sau coral negru si rosu.

sursa imagine : wikimedia (author : Hansueli Krapf)

Nu se vinde alcool in Male, cu exceptia hotelului Hulhule Island, unul dintre cele mai bune hoteluri din oras. In cazul in care cineva intentioneaza sa ramana in oras este o idée buna de a avea rezervarile facute, intrucat va fi chestionat pe aeroport, la sosire. In Male codul vestimentar este extrem de strict, conform legilor islamice, iar vizitatorii sunt sfatuiti sa se conformeze.

sursa imagine : wikimedia (author : Giorgio Montersino)

Orasul are parte de un climat tropical umed, cu un sezon polios intre Mai- Decembrie si un sezon uscat in rest. Temperaturile medii maxime de-a lungul intregului an sunt la nivelul de 30 grade C in timp ce temperaturile minim eating nivelul de 25 grade C.

sursa imagine : wikimedia (author : Kalesh )

In mod traditional de aici, din citadela numita in trecut Mahal, si-au exercitat autoritatea dinastiile regale care au condus arhipelagul. Primii louitori ai insulelor au fost populatiile Dravidiene de pe coastele Indiei sau ale Ceylonului. Locuitorii atolului Giraavaru de pe atolul Male (in prezent un resort touristic), pretind ca sunt descendenti ai vechiului popor Tamil, ale carui origini se gasesc in SE Indiei. Denumirea Male, se presupune ca vine de la un obicei al acestor locuitori care mergeau pe un banc de nisip si curatau captura de ton, rezultand o mare (“Maa”) cantitate de sange (“Le”).

In timp orasul a fost inchis intre ziduri fortificate, odata ce o forma de conducere monarhista s-a infiripat aici, dupa sosirea unui print numit Koimala, care a sosit aici navigand dinspre nord. Zidurile au disparut odata cu Palatul Regal, forturile si bastioanele sale, odata cu ampla actiune de modernizare inceputa de catre presedintele Ibrahim Nasir,imediat dupa abolirea monarhiei.

O serie de proteste si lovituri de stat au avut loc de-a lungul timpului in Male, in incercarea dea introduce democratia intr-o tara aflata sub influenta strictelor legi islamice. In 2003,2004 si 2005 protestele au fost brutal reprimate de catre guvern, in timp ce in 2007 a avut loc si un atentat.

sursa imagini & info : Wikipedia , Wikitravel, Wikimedia Commons

2 răspunsuri

  1. Prima data am spus ca-i in photoshop. Superb.

    • nah … cand am vazutprimele imagini de acolo am gandit la fel … daca ma crezi, imi doresc mai mult sa ajung in male decat in NY …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: