Hoba

Cel mai mare meteorit format dintr-o singura bucata, despre care se cunosc informatii, se afla in apropiere de o ferma din regiunea Otjozondjupa, langa orasul Grootfontain, Namibia.

Descoperit intamplator, in cursul unor operatiuni agricole, meteoritul a fost excavat la scurt timp dupa descoperire, fiind identificat si analizat de catre britanicul Jacobus Hermanus, in cadrul unui raport publicat in 1920.

sursa imagine : Wikipedia

Teoria cea mai cunoscuta presupune ca meteoritul ar fi cazut pe terra in urma cu aproximativ 80,000 de ani, atmosfera terestra incetindu-i viteza atat de mult incat prabusirea acestuia nu a lasat in urma un crater. Posibil, datorita formai sale plate pe cele doua parti, acesta a ricosat la contactul cu atmosfera precum o piatra plata la contactul cu apa …

Meteoritul este format din fier ( aproximativ 84%), nichel (16%) si urme de cobalt. in 1920 masa sa era de 66 tone insa in urma eroziunii, a prelevarii de probe si a vandalismului, in prezent se estimeaza ca masa sa este in jur de 60 de tone, ceea ce transforma mwetoeritul in cea mai mare bucata de fier obtinuta prin metode naturale de pe suprafata pamantului. Din cauza masivitatii sale nu a fost niciodata mutata din loc.

In 1987 meteoritul si zona in care se afla a fost donata de catre proprietarul terenului statului namibian, locul devenind o destinatie turistica.

sursa imagini si info : Wikipedia ,  Byaki

5 răspunsuri

  1. Daca afla tiganii nostri, la pariu ca-l muta ? Pana la cel mai apropiat centru de fier vechi

    • esti „nebun” ! … hi hi hi … nu m-am gandit ! … daaaaa! … bineinteles, era topit de mult 😆

  2. […] Sunt rugați să dea o mână de ajutor, dacă doresc: Caius, Ioan Usca, Theodora Marinescu, Klausen și George Valah. Extern Amazon, amerindieni, Brazilia, Peru ← Sarajevo – acum […]

  3. Gata, am inclus Namibia printre posibilele destinatii turistice viitoare. Pasionant. 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: