Îles Glorieuses

Îles Glorieuses, cunoscute si sub numele Glorioso Islands, sunt un grup de insule si stanci, aflate in nordul Canalului Mozambic (dintre Madagascar si Africa), si care se afla in prezent in posesia Frantei. Grupul, cu o suprafata totala de aproximativ 7 Km patrati, se afla la o distanta de circa 160 Km nord vest de Madagascar.

sursa imagine : Wikipedia (author : Gemini1096)

Arhipelagul este format din doua insule, Grande Glorieuse si Ile du Lys, precum si de opt formatiuni stancoase dintre care doar trei sunt denumite (Wreck Rock, South Rock si Verte Rock). Toate sunt parte a unui recif de corali care include si o laguna. Insulele sunt joase si plate, inaltimea maxima fiind de 12 metri desupra nivelului marii, aceasta fiind atinsa de o duna aflata in nord-estul Grande Glorieuse.

sursa imagine : Wikimedia (author : Gemini1096)

Grande Glorieuse are o forma aproape circulara, avand un diametru de aproape 3 Km. Este acoperita de o vegetatie densa, formata in general de cocotierii unei vechi plantatii si arbori casuarina. In largul coastelor sale se gasesc locuri de ancorare iar aici se afla si o pista de aterizare cu o lungime de 1300 de metri.

sursa imagine : Wikimedia (Author: Gemini1096)

Ile du Lys se afla la 8 Km nord-est de Grande Glorieuse. Are o lungime de 600 de metri si este formata din dune de nisip acoperite cu tufisuri si mangrove. Plajele sunt loc de depunere a oualelor pentru o importanta populatie de testoase in timp ce insula este gazda pentru un mare numar de pasari marine. Aici, in trecut, s-a excavat guano.

sursa imagine : Wikimedia (author : Lionel Rich)

Insulele se bucura de o clima tropicala si se afla in calea ciclonilor care se formeaza in Oceanul Indian. Apele acestora sunt populate de o fauna marina bogata, laguna fiind populata printre alte specii de delfini.

sursa imagine : Wikimedia (author : NASA)

Descoperit, probabil, de malgasi sau arabi, inca din secolul VII, arhipelagul a fost denumit si locuit incepand cu 1878 de catre un francez, Hippolyte Caltaux, care a pus bazele unei plantatii de cocotieri. In 1892 insulele au devenit posesiune franceza, iar din 1914 pana in 1958 au fost concesionate unor companii din Seychelles.

sursa imagine : geographyiq

In prezent, insulele sunt rezervatie naturala, aici fiind o statie meteorologica intretinuta de Legiunea Straina, aflata in extremitatea estica a pistei de aterizare.

Insulele se bucura de o ZEE de 48,350 Km patrati, aceasta zona economica exclusiva fiind motivul pentru care insulele sunt subiectul mai multor revendicari. Atat Madagascarul cat si Insulele Comore si Seychelles considera ca Grupul Glorieuses ar trebui sa le apartina.

sursa imagine : Wikimedia (author : CIA)

Imagini Oceandots ; Paris Match

surse imagini & info : Wikipedia, Wikipedia & Wikimedia

6 răspunsuri

 1. Pfaiii, ce fin e nisipul, parca il simt sub talpi. 🙂
  Mai greu m-am descurcat cu noul scris…microscopic. :)))

  • pai, la mine se vede ca inainte …. acum.
   mai devreme, se vedea cu un font mai marunt, intr-adevar …. cred ca am setata ceva aiurea …

   am folosit TNew Roman,font 11, cred …

 2. mmm…nisip alb si o apa incredibil de limpede.
  Vreau si eu acolooooooooooooo!

  • greu de ajuns … ti-ar trebui un yacht si apele alea nu sunt deloc sigure … aud ca cei patru americani au fost omorati de pirati ….

   • Lasa ca imi cumpar eu elicopter… 😀 😀 😀

 3. cu banii aia mai bine iti iei o insula 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: