Roraima

Cunoscut sub numele „Monte Roraima” in spaniola si portugheza, muntele Roraima este cel mai mare dintre masivele tepui ( masive muntoase a caror parte superioara se prezinta sub forma unui platou) care formeaza lantul Pakaraima, aflat in America de Sud.

Descris prima data in amanuntime de catre exploratorul englez Sir Walter Raleigh in 1959, Roraima se infatiseaza privirii sub forma unui platou de 31 Km patrati delimitati de laturi aproape verticale cu inaltimi de 400 de metri. Pe Roraima se gaseste punctul in care se intalnesc granitele a trei state, Brazilia, Guyana si Venezeula.

Situat in coltul sud estic al parcului national venezuelean  Canaima, Roraima este considerat a fi printre cele mai vechi formatiuni geologice de pe Terra, avand aproximativ 2 miliarde de ani, fiind format in era precambriana.

Cel mai inalt punct de pe platou se afla in partea venezeuleana, pe latura sudica, poarte numele de Maverick Rock , si se inalta la  2810 m deasupra nivelului marii.

Multe dintre speciile de plante si animale de pe platou sunt endemice. La jumatatea secolului XIX, exploratorii britanici Sir Everard im Thurn si Harry Perkins au trecut in revista fauna si vegetatia platoului, iar despre aventurile lor se presupune ca au stat la baza romanului lui Arthur Conan Doyle, „The Lost World”. Aproape intreaga suprafata a platoului are infatisarea unei suprafete de gresie pe care se gasesc, din loc in loc, tufisuri.

Avand in vedere ca aici ploua aproape in fiecare zi, de-a lungul intregului an, torente rapide spala solul care ar putea sustine eventuala vegetatie, apele revarsandu-se din inalt si formand unele dintre cele mai spectaculoase cascade din lume.

Cu mult inainte ca lumea occidentala sa ajunga a admira Roraima, acest munte a avut o importanta deosebita in cultura si pentru spiritualitatea populatiilor Pemon din zona.

Roraima a fost primul tepui escaladat, autorul acestei premiere fiind im Turn in Decembrie 1884. In prezent majoritatea amatorilor de hiking escaladeaza muntele pe latura sa sudica, din Venezuela, fiind, in general, ghidati de catre localnici Pemon din satul Paraitepui.

Din, Paratepui este nevoie de o zi pentrru a ajunge la baza muntelui si apoi de inca o zi pentru a escalada „La Rampa”, un traseu natural in trepte care duce  in varful muntelui. Pentru intoarcere ar fi nevoie de inca doua zile si pentru ca , in general, excursionistii petrec o zi si o nopate pe platou, asta face ca o aventura pe Roraima sa dureze cel putin cinci zile.

Alte rute sunt disponibile, dinspre Guyana sau Brazilia, insa acestea implica escalada dificila, inclusiv overhanging (traversarea unor portiuni cu inclinatie negativa), ceea ce le recomanda, in special, expertilor. Daca adaugam si autorizatiile necesare, avand in vedere ca zonele respective sunt parte a unor parcuri naturale, sau situatia conflictuala din rezervatia amerindiana Reposa-Serra do Sol, care asigura accesul catre partea braziliana a Roraima, ruta Paratepui ramane cea mai accesibila.

O alta metoda populara insa mult mai costisitoare este atingerea platoului pe calea aerului, cu elicoptere, calatorie disponibila din orasul venezuelean Santa Elena de Uairen.

Surse imagini & info : Wikipedia, Wikimedia, Webpark, Dofiga

6 răspunsuri

  1. zici ca-i decupat

    • pai chiar e … decupat de erele geologice …

  2. e de vis. parca e din LOTR. un loc unde daca ai avea o casa ai fi fericit.

    • ai vazut Up!, asa-i ?! 😆

  3. ireal peisaj…

    • da. nici nu ma mira ca a inspirat o capodopera ca a lui Doyle …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: