Ka`ula

Ka`ula , numita si Ka`ula Rock, este o mica insula in forma de semiluna care se afla in largul insulelor hawaiiene, aflandu-se la 37 Km vest-sud-vest de Kawaihoa Point de pe insula Ni`ihau si la aproximativ 280 Km vest de Honolulu. Este nelocuita.

sursa : Wikipedia (author : XPDA)

Insula este, de fapt,partea superioara a conului unui vulcan scufundat care face parte dintr-un lant muntos vulcanic submarin. Altitudinea maxima a insulei este de 167 metri. Ka`ula are maluri abrupte din care marea musca incontinuu. In 2000 s-a estimat ca suprafata insulei este de 0.64 Km patrati insa eroziunea face ca insula sa isi micsoreze constant suprafata. In partea nord-vestica a coastei marea a sapat o pestera de mari dimensiuni numita Kahalauaola (Shark Cave).

Pe insula se gaseste un far care a fost mentinut in functiune intre 1932 si 1947. Din 1952 aici au fost efectuate teste balistice de catre Marina Americana. Din cauza riscului de a intalni proiectile neexplodate, este necesar acceptul Armatei USA pentru a ajunge pe insula. In 1978 statul Hawaii a revendicat si obtinut insula, in ciuda opozitiei Armatei, si a declarat Ka`ula “State Seabird Sanctuary”. Un studiu a relevat faptul ca 18 specii de pasari se inmultesc aici. Sobolanii, a caror existent a fost certificata in 1998, constituie o amenintare la adresa pasarilor care cuibaresc la sol, asemenea unei specii de bufnita care a fost introdusa aici in trecut. Fauna este completate de 15 specii de insecte. Vegetatia cuprinde plante ierbacee, si diferite liane.

Pescarii si amatorii de scufundari viziteaza frecvent insula, mai ales ca la 4.8 Km vest nord vest se afla un popular loc pentru scufundari, Five Fathom Pinnacle.

sursa imagine : Mantleplumes

sursa imagini & info : Wikipedia, Wikimapia, XPDA

Un răspuns

  1. […] naturali. CRED in bunatatea oamenilor chiar si atunci cand nu se vede. SEX vs. DRAGOSTE aleg ce-i FRUMOS in mine, in tine, in noi, in FEMEILE care sunt mame adevarate. Timpul scrie pe trupul meu versuri […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: