Farquhar Atoll

Atolul Farquhar face parte din grupul cu acelasi nume (alaturi de Saint-Pierre, Providence Atoll si Wizard Reef), situat in sud estul Insulelor Exterioare (coraligene) ale statului Seychelles la o distanta de 770 Km de insula principala a arhipelagului, Mahe. Este cea mai sudica formatiune a statului insular.

HackingFamily

Cu o forma relativ ovala, atolul are o suprafata totala de 170.5 Km patrati, inclusiv laguna, doar 7.5 Km patrati fiind reprezentati de pamant uscat. Insulele sunt situate pe latura estica a atolului cu exceptia a trei insule minuscule situate in vest ( Depose, Milieu si Lapin). Cele mai mari insule sunt South Island situata in est si North Island situata coltul nord estic al atolului. Intre acestea doua se afla insulele Manaha, un grup de trei petice de pamant. In sud se afla Goelette island. A zecea formatiune se numeste Bancs de Sable, insa eu nu am reusit sa o identific. Presupun ca sunt bancuri de nisip fara vegetatie, situate in partea vestica a atolului.

sursa imagine : Wikipedia (author :  CIA)

Toate insulele au origine coraligena si sunt formate din nisip, dunele atingand in unele locuri pana la 10 metri deasupra nivelului marii. Insulele sunt acoperite de o vegetatie tropicala luxurianta, abundand cocotierii si arborii Casuarina( in trecut, pe Farquhar a functionat o plantatie de copra). Singura insula locuita este North Island, o asezare cu 15 locuitori si o zona de ancorare cu iesire la ocean, fiind situata in extremitatea vestica a insulei. In partea nordica se afla o pista de aterizare folosita de chartere care sosesc dinspre Mahe.

sursa imagine : Wikipedia ( author : NASA)

Farquhar a fost descoperit in 1501 de catre portughezul Joao da Nova ai a purtat numele acestuia pana in 1824 cand a primit numele guvernatorului insulei Mauritius, Sir Robert Farquhar. Cu siguranta, insa, atolul a fost cunoscut navigatorilor arabi din vechime. Intre 1965 si 1976, atolul a facut parte din posesiunile britanice din Oceanul Indian. In prezent este un paradis al pescuitului …

sursa imagine : surftrip

HARTA 1 SEYCHELLES HARTA 2

sursa imagini & info : Wikipedia & internet

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: