Hævnen

„In A Better World”, titlul international . 2010. Un film. Doua nominalizari. Doua premii castigate in debutul lui 2011, nimic altceva. Doar ca cele doua premii se poarta numele generic de “Golden Globe” si “Oscar”. Filmul asta ar trebui sa fie devastator, sa te incatuseze de fotoliu si sa iti dea drumul doar saptamani mai tarziu, cand vraja se va fi risipit …

Filmul asta este lent, calm, apatic, cum vrei sa ii spui, este asemenea temperamentului danezilor, din randul carora isi extrage seva.  Explodeaza, insa , de vreo cateva ori, atunci cand violenta isi face loc intr-o societate presupus perfecta, distorsionand caracterele si oferind imaginea unui paradis pierdut, a unui tarm mult prea indepartat care odata ajuns nu este ceea ce promitea a fi.

Ceva este putred in Danemarca. Doua familii dezmembrate, una de cancer alta de contorsiunile sufletului, sunt analizate prin intermediul a doi copii, diametral opusi in felul in care inteleg si percep lumea. Filmul ilustreaza perfect modul in care mediul familial ii afecteaza pe copii, transformandu-l pe unul dintre acestia intr-un tip timid si complexat, prada usoara a batausilor din scoala, in timp ce al doilea personaj este un copil care socheaza prin hotararea sa de a nu se lasa calcat in picioare, o hotarare care pune in umbra pana si logica impecabila a unui adult care ii explica cristal ca violenta nu duce la nimic bun. O lectie de viata pe care regizorul danez reuseste sa o demonteze ulterior printr-o halucinanta experienta africana, prin aparitia unui personaj copiat parca dupa halucinantul Forest Whitaker din “Last King of Scotland”, un personaj intruchipand raul si violenta pe care o genereaza invingand pana si cel mai puternic sentiment pacifist. Pacat ca insertia africana a ramas doar la acest stadiu … O insertie.

“Hævnen” este un film despre prietenie, despre copilarie si spiritul rebel care germineaza in chiar miezul inocentei. Este un film despre razbunare. Este un film despre fanatism, intruchipat magistral de un copil debutant, William Jøhnk Nielsen, in ochii caruia poti vedea cel mai pur sentiment de ura impotriva nedreptatii pe care il poti vedea pe un ecran de cinema …

Este insa un film pentru falanga hardcore a amatorilor de cinematografie. Lent si mustind de viziune artistica, un adevarat stimulent pentru introspectie, este unul dintre filmele a carui valoarea perceputa tine extrem de mult de gena fiecarui spectator. Nu voi fi snob prin a spune ca m-a subjugat ideea, insa este imposibil sa ii negi valoarea.

7,7 pe IMDB, mai aproape de adevar Rotten Tomatoes (79% freshness). As spune supraapreciat, pentru ca ofera ceva dar dozele sunt destul de mici pentru a nu deveni … corozive.

5 răspunsuri

  1. Nici nu stiam de aparitai lui. Suna interesant si sunt curios cat de buna e insertia aceea.

    • buna de tot. neinspirat tinuta periferic. bine, pe de alta parte ideea filmului a fost alta.

  2. […] O alta parere gasiti la Klausen […]

  3. Nielsen e genial in rolul unui copil aparent fragil dar incarcat cu o ura cum rar ti-e dat sa vezi. Bun film, lectie de cinematografie.

    • da. baiatul ala va deveni mare de tot. atat de credibila era ura din ochii sai ! … va fi mare de tot, sunt convins !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: