Rakahanga

Rakahanga este unul dintre cele mai izolate si mai neatinse colturi ale Terrei. Parte a Insulelor Cook, atolul se afla la nu mai putin de 1,248 km de capitala statului, Rarotonga. Cel mai apropiat atol este insula -sora Manihiki, aflat la aproximativ 42-44 Km departare. Are o lungime de aproximativ 4 Km de la nord la sud si o latime de 2,4 Km.

sursa imagine : Wikipedia (author : NASA)

Atolul cu forma rectangulara, situat la 1,111 Km sub Ecuator, cuprinde doua insule mari si sapte insulite (motu)(eu am numarat doar sase), dispuse in jurul unei lagune putin adanci si delimitate de o bariera de recifi de corali. Dintre cele doua insule mai mari, cea sudica are o lungime de  3.6 km de-a lungul tarmului exterior si o latime de pana la 8oo de metri. Insula nordica are o forma de potcoava, avand o lungime de 6.4 Km de-a lungul tarmului oceanic si o latime de pana la 400 de metri si prezentand cateva golfulete ale lagunei care demonstreaza ca la origine insula nordica a fost un sir de insulite mai mici. Insulele sunt atat de joase incat ridicarea nivelului marii a devenit o problema majora, amenintand serios acest paradis izolat.

sursa imagine : Wikipedia (author : US Army)

Intre insula sudica si cea nordica, pe tarmul estic se afla cinci motus, Akaro, Motu Ngangie, Huananui, Motu Mahuta si Motu Okakara, in timp ce in coltul sud vestic al atolului cele doua insule mari sunt despartite de insula Te Kainga, acolo aflandu-se si cea mai mare trecatoare dintre ocean si laguna. Singurul sat, Rakahanga, se afla in  vecinatatea acestei trecatori. Anumite surse indica existenta a cinci sate, insa se presupune ca este vorba de cinci familii care locuiesc in acelasi sat.  Locuitorii fac parte din doua triburi Whakaheo, Matakeinanga si Tukuwhare. Lima nativa este o combinatie intre dialectul local si limba din Manihiki. Populatia a suferit oscilatii de-a lungul timpului, din cauza exodurilor periodice catre Manihiki sau Rarotonga.

sursa imagine : NTLWorld

Suprafata totala a atolului este de aproximativ 4 Km patrati, aici locuind 140 de locuitori, dupa recesamantul din 2006. Insula dispune de mult mai mult paman fertil decat Manihiki, aici cultivandu-se puraka – o specie de taro, papaya (pawpaw), breadfruit(arborele de paine) si banane.  Vegetatia este luxurianta, potecile de pe insule fiind strajuite de arbori de paine, in timp ce cocotierii si arborii pandanus formeaza adevarate paduri. Sursele de venit ale insulei sunt completate de productia de copra si de palarii din frunze de cocotier si pandanus, vandute catre Rarotonga. Pana de curand, din cauza adancimii insuficiente, laguna nu putea suporta fermele de perle, insa in prezent exista aceasta posibilitate. Crabii de cocotier si testoasele sunt din abundenta, iar pe recifii exteriori se poate pescui cu succes. In Ianuarie are loc o competitie de pescuit ton, localnicii prinzand si 200 de exemplare pe zi.

Atolul este extrem de izolat, desi aici se afla o pista de aterizare, aflata in sud vestul insulei nordice. Cea mai probabila cale de acces este pe mare, cu barci, dinspre Manihiki si mult mai rar dinspre Rarotonga. Air Rarotonga face curse saptamanale intre Manihiki si capitala statului.

Se presupune ca insula a fost descoperita de Magellan, in 1521, insa nu s-au descoperit dovezi palpabile care sa sustina acest lucru. Altfel, sursele istorice afirma ca Rakahanga ar fi prima dintre insulele Cook care a fost vizitata de catre o nava europeana. Una dintre ultimile mari expeditii de explorare ale Imperiului spaniola ajuns aici in 1606, sub comanda lui Pedro Fernandes de Queiros. Spaniolii au descris insula si cultura acesteia, notand ca atolul era locuit de aproximativ 500 de locuitori, fiind socati de frumusetea acestora, ceea ce a atras atolului denumirea ” Isla de Gente Hormosas”.

Urmatoarea vizita nu a avut loc decat abia in 1820, cand vasele Vostok si Mirni au ajuns aici, sub conducerea exploratorului Fabian Gotlieb von Bellinghausen, care a cartografiat atolul si i-a stabilit cu exactitate coordonatele geografice. Atolul a fost numit „Grand Duke Alexander Island”, insa exploratorii au notat ca localnicii i-au atacat incercand sa ii provoace. In timp, insula a fost rebotezata de cateva ori, purtand, de-a lungul vremii, numele de Reirson Island, Little Ganges Island, Ile Francis, Ile de la Princesse Marianne.

HARTA COOK ISLANDS

Rakahanga a fost crestinata incepand cu 1857 iar din 1889 a devenit protectorat britanic, dfiind inclusa intre granitele Noii Zeelande in 1901. Revendicata prin Actul Guano de catre USA, insula a revenit statului Cook Island in 1980 printr-un tratat intre cele doua state.

surse info & imagini : Wikipedia, Wikipedia, Jane Resture, Cook Islands

(1 mila = 1.6 km).

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: