Poluwat

Poluwat, cunoscut si sub numele Polowat sau sub denumirea veche Puluwat, este un atol de corali aflat in zona nord vestica (Pattiw) a Chuuk, unul dintre cele patru state care formeaza Federated States of Micronesia. Insula Alet este cea mai vestica formatiune terestra a statului Chuuk.

 sursa imagine : Wikipedia ( author : NASA)

Atolul cuprinde cinci insule cu o suprafata totala de 3.4 Km patrati. Acestea sunt Poluwat (in est), Bangelab si To (aflate intre cele doua insule mari), Alet (insula mare cu forma alungita) si Sau (cea mai mica, aflata in sud, de doar 0.02 metri patrati). Laguna atolului este extrem de mica, spre deosebire de lagunele celorlalti atoli micronesieni, astfel ca suprafata totala a atolului este de doar 7 km patrati.

 sursa imagine : Z4L

Alet si Poluwat, insulele mai mari, sunt acoperite cu arbori de paine in centru si cocotieri de-a lungul tarmului. Insulele mici sunt acoperite de vegetatie insa au relativ putini cocotieri.

via Wn. com

In coltul vestic al atolului, pe insula Alet se afla ruinele unor buncare japoneze din WWII precum si un far din beton cu o inaltime de 40 metri. Alte ramasite ale infrastructurii japoneze sunt imprastiate pe Alet, inclusive o nava esuata pe o plaja in urma unui atac American. Pe fundul lagunei se afla un avion american din perioada razboiului. Atolul gazduieste si o statie radio pe insula Poluwat.

 sursa imagine : Z4L

 Populatia insulei era de 1,015 persoane (la  recesamantul din 2000),fiind concentrata in trei sate aflate pe marginea lagunei : Relong, Lugav si Rewo.

 sursa Wikipedia ( author :  Aotearoa)

Atolul se extinde 26 Kilometri in partea sa sud estica cu Uranie Bank, o zona cu adancimi intre 11 si 61 metri. Uranie Bank si Poluwat sunt considerate ca facand parte dintr-un atol in mare parte scufundat a carui suprafata este de aproximativ 332 Km patrati. La aproximativ 5 Km vest- nord vest departare de Alte Island se afla o alta formatiune scufundata de corali, Enderby Bank, cu adancimi de pana la 16 metri.

ROLAND WEIBEL

sursa info : Wikipedia

Un răspuns

  1. […] europenilor, atolul a invadat cateva insule din actualele state Yap si Chuuk, printre care si Poluwat, despre acre am scris aici Atolul a intrat in posesiunea Germaniei, odata cu intreg arhipelagul […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: