Incendies

Invins in cursa pentru Oscar de, oarecum, confuza productie daneza “Hævnen”, filmul canadian „Incendies” pare a isi fi luat revansa in fata propriilor suporteri, spectatorii, lucru evidentiat de cotatiile net superioare pe agregatoarele de voturi.

O poveste aparent excesiv de alambicata se dezvolta spre final intr-unul dintre cele mai socante filme ale anului, tragandu-si seva din conflictul fara de sfarsit care sfasie Palestina, spulberand vieti si suflete. Intriga urmareste incercarea a doi frati de a indeplini ultima dorinta a mamei lor, prin a ii descoperi trecutul tenebros.

Pasii ii poarta catre Palestina in care s-a nascut mama lor, iar filmul reconstruieste cu rabdare, printr-un dute-vino intre prezent si trecut, o poveste dura, presarata cu momente violente si scene de acalmie contemplativa, o poveste sensibila despre modul in care razboiul ilogic, dus pe considerente etnice, modifica si contorsioneaza sufletul uman.

„Incendies” isi concentreaza forta de impact asupra privitorului prin evolutia impecabila a duetului mama-fiica, interpretat de catre Lubna Azabal (a carei interpretare aminteste de performanta uluitoare a lui Mozhan Marnò in „The Stoning of Soraya M„) si Mélissa Désormeaux-Poulin.

Evitand a dezvalui prea multe despre un MUST SEE MOVIE, nu mai adaug decat cotatia uriasa de pe IMDB, 8,2,  si halucinantul procent de 92% freshness acordat de votantii Rotten Tomatoes.

Un film tulburator care nu are nevoie decat de un pic de rabdare, iar finalul va rasplati cele doua ore acordate. EXCELENT !!!.

ps. am vazut un comentariu in care se intercalase termenul „telenovela”. Mi-a trecut prin minte, fugar, acelasi termen insa l-am gonit iritat. Nu consider ca exista vreo urma de dulcegarie in oroarea conflictului palestinian si in durerea pe care acesta o revarsa in lume …

10 răspunsuri

 1. il voi vedea!:)

  • un piuc de rabdare la inceput si nu vei regreta. este un film redutabil.

 2. în ce limbă ai văzut cuvântul „telenovelă”?
  în restul lumii nu înseamnă același lucru ca în România, ci pur și simplu este cuvântul spaniol pentru „serial TV” (adică „tele-roman”, „roman TV”).

  • in cea mai neaosa limba romana 🙂 … pe undeva pe cinemagia sau cinemarx … cautam sa vad daca reusise cineva sa plaseze exact actiunea in timp …

 3. O să-l caut şi o să-l văd.
  Ciudat, oricum, faptul că s-a putut dezvălui ceva despre drama Palestinei – care e o ţară chinuită de cei care se lamentează cât au fost ei chinuiţi în al doilea război mondial.
  Chiar o să-l văd.
  Mersi.

  • cu placere, cred, sper ca nu vei regreta.
   are un element nou. o scena socanta pune o lumina sumbra asupra … dar nu vreau sa dezvalui nimic. 🙂

 4. nemaipomenit film..
  l-am vazut aseara si l-as revedea cu placere dupa un timp..
  inceputul nu promite ,asa-i ! dar incet,incet va va cuceri !

  • aha, ce ma bucur ca mai gasesc pe cineva caruia filmul asta i s-a parut excelent ! … incepusem sa ma tem ca-s singurul 🙂

 5. pot sa recomand un film?
  the way back !
  sper ca nu e undeva pe aici deja vazut-comentat 😛

  • a fost acum ceva timp 🙂
   excelent film. m-a incantat ! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: