French Frigate Shoals

Situat la 902 Km de Honolulu, French Frigate Shoals, cunoscut de catre hawaiieni sub numele Kanemiloha`i, este cel mai mare atol din grupul nord vestic al arhipelagului Hawaiian.

 sursa imagine : Wikipedia (author : United States Geological Survey)

Numele atolului este un omagiu adus exploratorului francez La Perouse, care aproape ca a pierdut doua frigate in incercarea de a trece printre bancurile de nisip.

 sursa imagine : Wikipedia (author : NASA)

Atolul este format dintr-un recif de 32 de kilometri in forma de semiluna, din 12 bancuri de nisip si un colt de stanca, La Perouse Pinnacle, unica ramasita a originii sale vulcanice, varf care se ridica la 37 metri deasupra nivelului marii.  Suprafata totala de uscat a atolului este de 248,914 metri patrati in timp ce suprafata totala atinge 940 Km patrati.

 sursa imagine : Wikipedia (author : Duncan Wright, USFWS)

Cea mai mare insula, Tern island, are o suprafata de 105,275 metri patrati si gazduieste o pista de aterizare de 914×61 metri si cateva cladiri permnente apte de a gazdui un numar restrans de persoane. Cladirile sunt folosite de catre angajatii Fish and Wildlife Service, avand in vedere ca zona este declarata rezervatie naturala. Suprafata insulei a fost marita artificial pentru a putea construe pista de aterizare.

 sursa imagine : Wikipedia (author : U.S. Fish & Wildlife Service)

Cu toate ca nu au ramas urme care sa ateste o prezenta permanenta in zona, se presupune ca primii vizitatori ai atolului au fost localnici ai insulelor hawaiene. Europenii au ajuns tarziu aici intrucat arhipelagul hawaian se afla in afara rutelor timpurii ale exploratorilor batranului continent.

Abia in 6 Noiembrie 1786, La Perouse a ajuns aici, venind dinspre Monterey catre Macau, insa nu a fost o ocazie fericita pentru ca marinarii au zarit tarziu valurile care se spargeau de recif, iar cele doua frigate ale sale, Boussole si Astrolabe au trecut cu mari riscuri la doar cateva sute de metri de recif. Dimineata urmatoare La Perouse s-a intors si a cartografiat zona sud estica a atolului, descoperid si varful care ii poarta numele. Denumirea franceza a atolului a fost “ Basse des Fregates Francaises”.

 sursa imagine : Wikipedia (author : Christine Taylor, NOAA’s National Marine Sanctuary Program)

In a doua jumatate a secolului XIX zona a devenit interesanta in perspective mineritului de guano, astfel ca in 14 Ianuarie 1859 atolul a fost revendicat de catre USA in baza Actului Guano. In 1894, alaturi de Kure, Midway si Pearl & Hermes Reef, atolul a fost inchiriat de o companie Americana care se ocupa cu mineritul de fosfati, companie care avea sa descopere ca mineritul pe FFS era impracticabil. Din 1898, teritoriul face parte din USA, odata cu incorporarea arhipelagului hawaiian.

 sursa imagine : Wikipedia ( author :  Yumi Yasutake, NOAA)

In prima parte a conflictului americano-japonez  din perioada WWII niponii au folosit atolul pentru a realimentarea hidroavioanelor sale, insa intensificarea actiunilor americane in zona i-a facut pe japonezi sa paraseasca zona. In aceasta perioada a fost construita pista de aterizare de pe Tern Island. In prezent aceasta serveste ca refugiu in cazuri de urgent pentru avioanele care fac curse intre Hawaii si Midway Atoll.

 sursa imagine : Wikipedia ( author :  U.S. Fish & Wildlife Service – Pacific Region’s)

La Perouse Pinnacle este cel mai vechi si mai izolar rest volcanic din lantul hawaiian. Acesta este inconjurat de recifi de corali extreme de spectaculosi. Insula Whale-Skate, marcata pe harti, a devenit complet scufundata  in prezent, fenomen datorat eroziunii. 41 de specii de corali, cateva endemic, sunt intalnite in zona FFS, in timp ce abundenta fauna marina cuprinde peste 600 de specii de nevertebrate marine si un numar imens de specii de pesti. 150 de specii de alge abunde intre recifi, in special in zona vecina La Perouse Pinnacle, ccea ce a dus la speculatiile ca responsabile ar fi cantitatile de guano dizolvate in apa marii.

 

Pe insulitele nisipoase ale atolului isi gaseste adapost cea mai mare populatie de foci hawaiiene ( ilioholoikauaua – Hawaiian monk seals), una dintre speciile aflate in pericol extreme de disparitie. 18 specii de pasari marine cuibaresc aici, doua dintre ele doar pe La Perouse Pinnacle.  In perioada iernii aici ierneaza cateva specii de pasari de uscat.

 sursa imagine : Wikimedia (author : Duncan Wright, USFWS)

sursa info : Wikipedia 

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: