Taravai

Taravai este a doua cea mai mare insula a grupului de insule Gambier. Acestea din urma, numite si Mangareva Islands,  sunt un mic grup de insule din Polinezia Franceza, situate in extremitatea sud estica a arhipelagului Tuamotu , de care sunt frecvent separate din cauza culturii lor, similara celei din Insulele Marquesas, dar si din cauza structurii lor geologice. In timp ce Tuamotus cuprind cateva lanturi de atoli coraligeni, insulele Gambiers principale au origine vulcanica, desi sunt prezenti si cativa atoli de corali precum Papuri, Puaumu sau grupul Tokorua.

 sursa imagine : Wikipedia (author : FRED)

Taravai se afla la 1,5 km sud vest de insula principala a grupului, Mangareva, si la 300 Km nord de Angakauitai. La mica distant de tarmul estic al insulei se afla o alta, de mici dimensiuni, numita Ilot Motu-o-ari. Taravai are o suprafata de 5,7 Km patrati. Inaltimea maxima a insulei atinge 256 metri. Insula este impadurita, putand fi intalniti numerosi arbori de cafea.

 sursa imagine : Wikipedia (author :  FRED)

Singurul sat locuit (intreaga populatie numara trei locuitori in 2002) se numeste Agonoko si se afla pe marginea unui golf, pe tarmul estic. Alte localitati abandonate sunt Aga-nui, in nord vest, si Agakau-i-uta, in sud est.

 sursa imagine : Wikipedia (author : FRED)

Aproape abandonata, Taravai face parte dintr-un grup de insule care intre secolele X si XV au fost locuite de cateva mii de locuitori. A fost o perioada de schimburi intense cu populatiile din Marquesas, Society Islands sau Pitcairn. Dezvoltarea societatii a dus la despadurirea masiva a insulei principale, Mangareva, ceea ce a avut efecte devastatoare asupra grupului de insule. Folclorul local vorbeste de conflicte violente care au degenerat in cannibalism, legendele fiind confirmate de descoperirile arheologice. primul european care a ajuns aici a fost englezul James Wilson, in 1797.

 sursa imagine : Wikipedia (author : FRED)

Preotul iezuit Belgian Honore Laval a ajuns aici in 1834 si a intemeiat o biserica catolica. Din nou istoria vorbeste de distrugere si sange, populatia insulei scazand cu pana la 5,000 de persoane in doar 10 ani. In 1846, Laval a fost declarat nebun si trimis in Tahiti, unde a murit in 1880.

 sursa imagine : Wikipedia (author : FRED)

Destinul tragic al insulelor Gambier a continuat cu presupusele efecte ale iradierii in urma testelor nucleare din Mururoa. S-au facut teste de catre francezi dar nu au fost publicate niciodata.

 sursa imagine : Wikimedia(author : Hobe / Holger Behr)

HARTA POLINEZIA FRANCEZA

HARTA POLINEZIA FRANCEZA

sursa info : Wikipedia

Un răspuns

  1. […] Franceze. Insula, aflata la 1,400 km sud est de Tahiti, este inconjurata de altele mai mici, Taravai, aflata la sud vest, Aukena si Akamaru, aflate in sud est.Un numar de insule mai mici se afla la […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: