Der Baader Meinhof Komplex

 

Filmul din 2008 al lui Uli Edel se doreste a fi un inside view a povestii din spatele, probabil, celei mai violente grupari de extrema stanga care a luat nastere in Germania Federala post WWII. Intr-un stil documentarist, filmul susprinde evolutia gruparii de la stadiul unei manifestari de bravada adolescentina pana la acela al unei grupari a carei ideologie avea puternice legaturi cu doctrina anarhista, militand deschis impotriva imperialismului si a noului stat german, considerat de catre RAF ca fiind unul profund fascist.

Nu sunt foarte familiarizat cu fenomenul Baader-Mainhof, astfel ca nu ma voi hazarda catre judecati, ramanand doar la a scrie cateva cuvinte strict referitoare la film, ca demers cinematografic. Filmul este extrem de interesant, avand in vedere ca surprinde o epoca incipienta a fenomenului terorist si a legaturilor dintre miscarile extremiste occidentale si gruparile din Orientul Mijlociu, precum si asupra diferentelor ideologice dintre acestea.

Distributia este extrem de vasta si nu ai putea spune ca cineva se remarca , chiar daca sefii gruparii sunt scosi cu insistenta in fata. Filmul are, insa, parte de un acting extrem de solid al actorilor, ceea ce face ca pana si un actor genial ca Bruno Ganz sa nu iasa prea mult in evidenta. Excelent din acest punct de vedere si excelent regizat, filmul este uneori violent, putand spune ca scenele de revolta urbana exceleaza prin realism. Nu stiu daca am mai vazut undeva o redare atat de buna a unor convulsii sociale urbane.

Lung, ceea ce risca a plictisi in cazul in care nu esti interesat de un subiect profund politic, filmul este insa de o calitate care il face musai de vazut pentru un cinefil cu o cultura solida. Nu mi s-a parut ca dezvolta foarte bine resorturile care au dus la infiintarea si evolutia RAF, scenariul livrand ideologia in forma deja finista, ceea ce risca a conferi o imagine demagogica discursului membrilor RAF, dublata de limbajul de lemn tipic comunist.

Insa, asa cum am spus, subiectul imi este in mare parte strain, astfel ca inchei prin a spune ca filmul este bun. Isi merit cotatia de 7,3 pe IMDB.

Publicitate

7 răspunsuri

  1. […] voastre, cuvintele de încurajare, glumele, îmi aduc bucurie când citesc comentariile. Este bine să ştii că undeva, cineva are un gând bun pentru tine. Chiar şi […]

  2. […] a c g g g k l s s r r r r r s ss h t […]

  3. […] a c g g g k l s s r r r r r s ss h t […]

  4. […] a c g g g k l s s r r r r r s ss h t […]

  5. […] a c g g g k l s s r r r r r s ss h t vr t […]

  6. […] a c g g g k l s s r r r r r s ss h t vr t vrs sg k […]

  7. […] a c g g g k l s s r r r r r s ss h t vr t vrs […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: