Hereheretue

Hereheretue, numit si Hiri-oro, este singurul atol locuit din grupul de insule Duc de Gloucester, parte a arhipelagului Tuamotu din Polinezia Franceza. Este situat in extremitatea nordica a grupului, fiind situat l a 450 Km de atolul Hao , de care este legat administrtativ. Cel mai apropiat atol este Anuanuraro, aflat la 150 Km departare.

 sursa imagine :  etom82maine

Atolul are o forma trapezoidala, avand 9 Km lungime si o latime maxima de 7 Km. Suprafata totala de pamant nu depaseste 4 Km patrati in timp ce laguna adanca acopera o suprafata de 23 Km patrati (29 Km patrati, dupa alte surse). Nu exista pasaje navigabile catre interiorul lagunei.

 sursa imagine : Wikipedia

In 2007 populatia estimata se ridica la 57 de locuitori, concentrati in doua asezari, pe insula vestica si pe cea sudica. Majoritatea traiesc pe insula mare din coltul sudic, satul fiind asezat pe marginea lagunei.

 sursa imagine : NASA

Prima mentionare a insulei dateaza din 1606, cand portughezul Pedro Fernandez de Queiros a numit-o San Pablo. Abia in 1767 britanicul Philip Carteret ii cartografiaza pozitia exacta, in cadrul grupului Gloucester.

Pe insula se gaseste o statie meteorologica. Cateva scene folosite in « Narnia- Prince Caspian « , au fost filmate aici. Insula este inscrisa in Guiness Book datorita denumirii sale in franceza,  „Héréhérétué” , cuvantul care contine cele mai multe „é,din orice limba.

 sursa imagine : Hoarau

HARTA ( Hereheretue, deasupra cuvantului OCEAN)

Surse imagini & info : Wipedia ENG FRA ITA , NASA

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: