Sapwuahfik

Sapwuahfik , cunoscut in trecut sub numele Ngatik, este un atol care face parte din statul Pohnpei din Insulele Caroline, parte a  Statelor Federate ale Microneziei.

 sursa imagine : Wikipedia (Author: Aotearoa from Poland)

Atolul se afla la 138 Km nord-vest de insula Pohnpei si la 320 Km nord est de Nukuoro. Este format din 10 insulite situate pe un recif. Singura insula locuita sic ea mai mare este Ngatik ( 0.91 Km patrati), situate in extremitatea vestica a atolului. Acesta are 22,5 Km lungime si pana la 9,6 Km latime. Laguna are o suprafata de 78.56 Km patrati, in timp ce suprafata atolului, incluzand insulele si reciful atinge 114 Km patrati. Cele 10 insule nu au o suprafata totala mai mare de 1,75 Km patrati. Singura trecatoare catre laguna se afla pe latura sud estica a cercului de corali.

 sursa : NASA

In afara de Ngatik, sase dintre cele mai mari insule  sunt folosite de localnici pentru cultivarea cocotierilor si a legumelor taro dar si pentru cresterea porcilor si a gainilor. Un numar de 12 cladiri locuite temporara se afla pe aceste insule. Dintre cele sase insule, Peina (0.21 Km patrati), aflata in nord, si Wat (0.28 Km patrati), aflata in extremitatea estica, sunt cele mai importante. Toate insulele sunt acoperite de vegetatie densa, in principal cocotieri dar si alte plante tropicale precum Cordia subcordata, Tournefortia spp., Scaevola spp. si Ficus spp.

IMAGINE

Descoperit in 1773 de catre Felipe Tompson, atolul este cunoscut mai ales datorita “Masacrului din Ngatik”.

In 1836, capitanil CH Hart si echipajul sau de cautatori de comori (“beachcombers”) au ajuns pe atol la bordul vasului commercial “Lampton”, din Sydney. Acestia se aflau intr-o calatorie a carei tinta era culegerea de carapace de testoasa, scoici pretioase si alte produse marine ce puteau fi tranzactionate pe bani frumosi la acea vreme. In timp ce se aflau pet arm, Hart si oamenii sai  au zarit ceva ce au considerat ca este o impresionanta colectie de carapace de testoase, extreme de valoroase. Incercarea lor de a le cumpara a fost sortita esecului, rezultatul insistentei lor fiind izgonirea lor de insula.

IMAGINI 

In Iulie 1837, Hart se intoarce alaturi de un echipaj inarmat si doua canoe de mercenari din Pohnpei.Razboinicii de pe Sapwuahfik i-au asteptat pet arm, astfel ca Hart si-a condus oamenii pe o alta insula a atolului. A doua zi, oamenii lui Hart au atacat Ngatik si au masacrat majoritatea barbatilor de pe insula. Dupa unele surse doar un barbat a supravietit, in timp ce altele estimeaza ca au scapat 20 de barbate, salvandu-se la bordul unei canoe. Desi atacatorii nu au atentat la viata femeilor, multe dintre localnice au luat viata copiilor lor si apoi s-au sinucis. Dupa masacru, Hart si companionii sau au descoperit ca acea comoara dupa acre se intorsesera era de fapt un depozit fara valoare de cateva zeci de kilograme de carapace de testoase.

 sursa imagine : Wikipedia (author : NASA)

Dupa plecarea lui Hart, o parte dintre oamenii sai si dintre  mercenarii din Pohnpei  au ramas pe Ngatik si s-au insurat cu femeile supravietuitoare . Acestia au dat nastere unei noi culture si limbi vorbite, numita creola “Ngatik Men”. Conducator al atolului a fost numit unul dintre aventurierii lui Hart, Patrick Gormon.

Doi ani dupa tragedie, Hart a fost investigat, insa impotriva acestuia nu s-a luat nici o masura punitiva. O poveste clasica, din Pacific …

sursa imagini & info : Wikipedia, Wikipedia

Publicitate

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: