Maupihaa

Maupihaa, cunoscut si sub numele de Mopelia, este un atol care face parte din grupul Leeward (Insulele de sub Vant) al insulelor Societatii din Pacificul de Sud. Cel mai apropiat vecin este atolul Manuae, aflat la 72 Km sud est.

 sursa imagine : QSL

Atolul are oforma trapezoidala, avand o  lungime de aproximativ 8 km si cuprinde  laguna care atinge pana la 40 metri adancime.  Trei dintre laturile atolului sunt formate din recifi scufundati . Exista un singur pasaj ingust catre laguna( 200 de metri lungime si maximum 25 latime), acesta fiind situate in partea vestica a atolului. Latura estica este formata dintr-o insula ingusta, dens impadurita cu cocotieri, numita Motu Maupihaa. Alte cateva insulite sunt imprastiate pe atol, suprafata totala de uscat fiind de 2.6 Km patrati. Atolul este un paradis al pasarilor de mare dar si pentru testoase.

 sursa imagine : Wikipedia (author : NASA)

Singurul sat de pe atol este situate pe Motu Maupihaa si numara in 1985 doar 10 locuitori. In prezent, official, atolul ar fi locuit de 10-15 persoane, membri a doua familii, insa nu toti sunt rezidenti permanenti. Prin anul 2000 s-au inregistrat chiar 45 de locuitori pe insula. Legatura cu exteriorul se realizaeaza prin intermediul unui vas, o data pe luna, fara a fi vorba de un program regulat.

 sursa imagine : flickr (author : Naomi T)

Maupihaa este vizitat des de catre yacht-uri private, vizitatorii fiind primiti cu caldura de catre locuitori. O problema a reprezinta lipsa facilitatilor medicale, in caz de urgent solutia fiind un zbor de doua ore cu hidroavionul pana in Tahiti.

 sursa imagine : Tropic Islands

Acest atol a fost locuit inca din vremuri stravechi de catre polinezieni, lucru atestat de descoperiri arheologice (marae, artefacte). Primul European care a ajuns aici a fost Samuel Wallis, in 1767. In 1917 insula a fost inchiriata de o companie din Papeete, care a angajat trei oameni pentru a obtine copra , a pescui testoase si a creste gaini si porci. Mai tarziu, o alta firma a preluat insula, plantand un numar mare de cocotieri. In prezent copra este considerate de locuitori mai profitabila decat culegerea de scoici de perle, care abunda in laguna. Turismul este inexistent, infrastructura lipsind cu desavarsire.


In acelasi an, 1917, Contele Felix von Luckner aflat la bordul vasului Seeadler, vas angajat intr-o calatorie cu scopuri militare legate de operatiunile WWI, a incercat sa stabileasca o colonie pe atol. Vasul fiind prea mare ca s patrunda in laguna a fost ancorat in larg, insa, curand, Seeadler a fost aruncat pe  tarm de marea agitate. Contele si 50 de oameni au devenit naufragiati.  Von Luckner si cativa dintre oamenii sai s-au imbarcat pe o barca incercand sa ajunga la 3,200 km departare, in Fiji, unde intentiona sa captureze o nava sis a se intoarca pentru a isi salva oamenii ramasi in urma. Planul nu a mers prea bine, intrucat, desi germanul a ajuns in Fidji, aici a fost capturat de catre britanici, petrecandu-si mare parte din perioada de razboi in Noua Zeelanda.


Intre timp, cei ramasi pe Mopelia au capturat un vas francez care a acostat langa atol, ajungand apoi in insula Pastelui unde au fost retinuti de catre autoritatile chiliene. Patru americani au evadat, si cu ajutorul unei simple barci au calatorit alti 1,600 Km pana in Pago Pago, Samoa Americana.

 sursa imagine : Wikipedia (author : Telim tor)

sursa info : Wikipedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: