Ifalik

Ifalik este un atol coraligen format din patru insule*, aflat in zona central a Caroline Islands, in Oceanul Pacific. Atolul face parte, administrativ vorbind, din statul Yap al Federated States of Micronesia, fiind situat la 700 Km sud est de insula principala, Yap.

 sursa imagine : Wikipedia (author : Aotearoa from Poland)

Cele patru insule ale atolului sunt Ella, Elangelap, Rawaii si Falalop, aceasta din urma, dens impadurita, fiind cea mai importanta. Suprafata totala de uscat nu depaseste 1,47 Km patrati, in timp ce laguna adanca de pana la 20 de metri are o arie de doar 2,43 Km patrati. Cu tot cu reciful scufundat, aria atolului  este de aproximativ 6 Km patrati. Elevatia maxima este de doar 2 metri deasupra nivelului marii. Exista un singur pasaj dinspre laguna catre ocean, situat in zona sudica a atolului.

 sursa imagine : Wikipedia (author : NASA)

In 2000 se estima ca atolul este locuit de 561 de persoane, apartinand grupului etnic micronezian. 


Desi foarte mic, atolul era cunoscut pentru razboinicii sai. Inainte de aparitia europenilor, atolul a invadat cateva insule din actualele state Yap si Chuuk, printre care si Poluwat, despre acre am scris aici Atolul a intrat in posesiunea Germaniei, odata cu intreg arhipelagul caroline, in 1899. Dupa WWI ,Ifalik a fost administrat de catre japonezi., apoi, dupa WWII a trecut sub control American pana in 1979, cand a luat nastere FSM.

 

In prezent, atolul se confrunta cu probleme grave legate de cresterea nivelului marii, valurile afectand frecvent recoltele.

Sursa info : Wikipedia

* am gasit pe Oceandots informatia ca atolul ar fi format din doar trei insule. Verificand pe Google Earth, am putut observa trei insule, insa nu imi pot da seama daca cea mai mica dintre ele nu este, de fapt, un grup de doua motu absolut minuscule. O alta imagine, datand din 1899, m-a bagat complet in ceata. Insa harta veche ar putea fi irelevanta, avand in vedere ca geografia unui atol de asemenea dimensiuni poate fi complet schimbata chiar si de catre o singura furtuna tropicala.

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: