Marokau

Candva, paradisul a fost scapat din mana de Dumnezeu, undeva deasupra Pacificului, iar acesta s-a facut tandari, imprastiindu-se pe  suprafata oceanului …

Marokau este un atol situat in Pacific si care face parte din Arhipelagul Tuamotu, parte a Polineziei Franceze. Se afla la 116 Km est de Hao, la 46 Km sud de atolul Hikueru si la doar 2 Km de cel mai apropiat vecin, atolul Ravahere, alaturi de care formeaza subgrupul numit  “Iles Deux Groupes”. 

 sursa imagine : Hoarau

Atolul are o forma triunghiulara, cu o lungime totala a coastei de 22 Kilometri, insulele de pe acesta avand o suprafata totala destul de mare, de 14.7 Km patrati. Laguna putin adanca acopera o suprafata de 216  km patrati. 

 sursa imagine : Hoarau

Intreaga populatie este estimate intre 55 si 100 de locuitori, cei mai multi fiind concentrate in satul principal, Vaiori, situat pe o insula aflata in extremitatea Nordica a Marokau.

  sursa imagine : Hoarau

Acesta se afla in vecinatatea unui pasaj accesibil doar navelor mici, care face legatura intre ocean si laguna. Neavand un aeroport si nici un pasaj care sa permita accesul catre laguna, atolul este destul de rar vizitat.

 sursa imagine : Wikimedia (author : Georges Martin)

Mai exista un mic satuc, Topitike, situate in coltul sud estic al atolului. Majoritatea locuitorilor se ocup cu obtinerea coprei, majoritatea insulelor fiind acoperite cu cocotieri.

 

Incepand cu secolul XIX si pana in 1965, laguna Marokau a fost una dintre cele mai importante destinatii pentru culegatorii de perle din Tuamotu.

 sursa imagine : Wikipedia (author : NASA)

Prima mentionare a atolului ii apartine lui Louis Antoine de Boungainville, care a ajuns aici in 1768.

 sursa imagine : Wikimedia (author : EVS-Islands)


 
sursa imagine : Asahi-Net

sursa info : Wikipedia sursa imagini : Hoarau.org (author : Olivier Hoarau)

In final, una dintre cele mai spectaculoase imagini pe care le-am vazut vreodata, desi nu are prea mare legatura cu postul : rechini in laguna din Rangiroa …

 sursa imagine : Hoarau

Legat de cuvintele cu care am inceput, vazut pe Google Earth, atolul, sau, mai bine zis, vegetatia acestuia, nu mi se pare prea sanatoasa … Pete maronii, rosiatice si in afara de asta, padurea este destul de rara …

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: