Fakarava

 

Numit si Havaiki-te-araro, Hava’I sau Farea, Fakarava este un atol din estul grupului Tuamotu, subgrupul Insulelor Palliser, parte a Polineziei Franceze. In acelasi timp este al doilea cel mai mare atol al grupului. Cel mai apropiat vecin este Toau, aflat la 14 kilometri catre nord-vest.Tahiti se afla la 450 kilometri nord-est.

 sursa imagine : Wikipedia (author : Frédéric Jacquot)

Atolul are o forma aproape rectangulara, avand o lungime de 60 kilometri si o latime de 21 kilometri. Suprafata totala de uscat a atolului este de 100,5 Km patrati. Reciful de corali inchide o laguna adanca, cu o suprafata de 1.112 km patrati. Exista doua pasaje catre ocean, cea mai importanta, situata in extremitatea  nord – vestica, fiind cunoscuta sub numele de Passe Garuae. E ste cel mai mare pasaj dinspre laguna spre ocean din intreaga Polinezie Franceza, avand 1.600 metri largime.  Al doilea pasaj se afla in sud si este numit Tumakohua sau Tetemanu.

 sursa imagine : Wikipedia ( author : NASA)

In 2007 populatia era estimata la 1,578 de locuitori, cei mai multi , 855 dintre ei, locuind in satul Rotoava, unde dispune de facilitati precum aerodromul inaugurat in 1995, chei, scoala, magazine. Apropae fiecare familie dispune de o barca pentru a se deplasa sau pentru a pescui. Legaturile sunt limitate, putand ajunge aici via Rangiroa sau Manihi

 sursa imagine : Wikipedia (Sémhur)

 In prezent atolul este rezervatie UNESCO, unul dintre cei sapte etoli recunoscuti astfel de catre UNESCO, fiind recunoscut mondial pentru apele curate, laguna fiind una dintre cele mai limpezi din Polinezia,  dar si pentru exuberanta flora si fauna marina a recifilor sai . Atolul este unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru scuba diving, in  existand un club dedicat acestui sport, Te Ava Nui. Turismul nu este insa extrem de bine dezvoltat, existand un singur hotel, Maitai, situat la 5 kilometri de sat, insa atolul se afla intr-un boom economic existand planuri pentru a il transforma intr-un al doilea Rangiroa. 


 

 

 sursa imagini : Hoarau

Primii europeni care au ajuns in Fakarava au fost marinarii de pe navele Vostok si Mirni, condusi de catre Fabian Gottlieb von Bellingshausen. Acestia au ajuns aici la 17 Iulie 1820 si au numit atolul “Wittgenstein”. Populatia indigena a fost evanghelizata de catre preotul iezuit belgian Honore Laval, in 1849.

sursa info : Wikipedia & Hoarau

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: